Boek
Nederlands

De eerste mens

Peter Dennis (illustrator)
+1
De eerste mens
×
De eerste mens De eerste mens
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Met hulp van gekleurde dwarsdoorsnedetekeningen wordt de ontwikkeling van de mens getoond vanaf de ijstijd tot nu. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Mensen ; oertijd
Titel
De eerste mens
Illustrator
Peter Dennis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The first humans
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Casterman, 2004
30 p. : ill.
ISBN
9789030315339
Plaatsingssuggestie
921 (SISO) Oertijd (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Voor jonge historici biedt de reeks 'Reis door de tijd' vooral boeiend beeldmateriaal. De tekst is beperkt tot enkele korte blokjes, waarin de afbeelding gesitueerd en beschreven wordt. De werkwijze is in de drie delen dezelfde. Telkens wordt vertrokken van éénzelfde plaats in een ver verleden. Op elke nieuwe dubbele pagina kan de lezer volgen wat er op die plaats gebeurde doorheen de geschiedenis. Op de verticale strookjes, rechts op elke bladzijde, wordt de afbeelding in de tijd gesitueerd. De verwijzing naar die periodes vind je ook terug in de inhoudsopgave vooraan in elk boek. Elk boek bevat een beperkte woordenlijst.

De geschiedenis van De eerste mens vertrekt 900.000 jaar geleden. De aarde is in de greep van de ijstijd. In de grot huist een holebeer. Op de tweede bladzijde maken mensen zich 100.000 jaar later klaar om de nacht in de grot door te brengen. Ook 300.000 jaar later gebruiken de prehistorische mensen nog steeds de grot als onderkomen. Daarna verschijnen…Lees verder
In dit deel uit een vrij nieuwe serie kunnen kinderen twaalf gedetailleerde en met humor getekende platen over de evolutie van de mens bekijken. Aan de rechterkant van de bladzijden zijn tabs uitgespaard die de jaartallen weergeven waar de platen over gaan. Het begint 900.000 jaar geleden in de ijstijd en eindigt in het heden. Er wordt een realistisch beeld gegeven van de archeologie en hedendaagse museuminrichting. Het leuke van dit boek is dat van de diverse tijdperken steeds een situatieschets wordt gemaakt op exact dezelfde plaats, zodat je goed kunt zien wat er allemaal verandert. Achterin is een verklarende woordenlijst opgenomen waarin termen als fossiel, homo sapiens en Neanderthaler worden toegelicht. De historische feiten zijn correct weergegeven en samen met de duidelijke illustraties is de educatieve waarde van dit boek hoog. Daarnaast is het ook voor jongere kinderen aantrekkelijk door de zoekopdracht "waar zie je het vleermuizenpaartje?". Ook door dit boek door te kijken…Lees verder

Over Peter Dennis

Peter John Dennis (Dorking, 25 oktober 1933 - Los Angeles (Verenigde Staten), 19 april 2009) was een Brits acteur.

Dennis begon als boekhouder in Londen en vervulde zijn militaire dienst in Nigeria. Nadat hij in 1963 Derek Jacobi had zien spelen nam hij ontslag en begon hij een tweejarige theateropleiding aan de Royal Academy of Dramatic Art.

Dennis' acteursloopbaan speelde zich af aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, maar hij is vermoedelijk het meest bekend geworden als uitvoerder van de werken van A.A. Milne in zijn theatershow "Bother! The Brain of Pooh". Hij speelde ook mee in de televisieseries The Avengers en Friends, Murphy Brown, Prime Suspect en Murder, She Wrote. Belangrijke filmrollen speelde hij in Sideways en Shrek. Dennis kreeg onder meer een Screen Actors Guild Award voor zijn prestaties in Sideways.

Filmografie

Suggesties