Boek
Nederlands

Ithaka : een dooltocht van Kosovo naar Corfu

Peter Dicker (auteur)

Ithaka : een dooltocht van Kosovo naar Corfu

Een journalist in Kosovo ontvlucht de oorlog en vliegt naar het Griekse eiland Corfu.
Titel
Ithaka : een dooltocht van Kosovo naar Corfu
Auteur
Peter Dicker
Taal
Nederlands
Uitgever
Schoorl: Conserve, 2000
151 p.
ISBN
90-5429-133-8

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een journalist Thomas ontvlucht de genocide van Kosovo om op het paradijselijke eiland Corfu - nauwelijks een uur vliegen - afstand te nemen van de verschrikkingen van een uitzichtloze oorlog. Hij ontmoet er een kunstenaar die sterven gaat. Er zijn vage herinneringen aan de wereld van Odysseus, die in Ithaka zijn avonturen beleefde. De roman is in drie delen opgebouwd met negentien hoofdstukken. De schrijnende herinnering aan Kosovo is slechts aanleiding tot de vakantietrip en speelt verder nauwelijks een rol, en het zicht op het Griekse paasfeest lijkt alleen een decoratief element. Mede daardoor is het wel een fraai beschreven avontuur, maar zonder erg veel diepgang. Alle hoofdstukken worden ingeleid door een regel uit het gedicht 'Ithaka' van de bekende Griekse dichter Kavafis. De Nederlandse schrijver (1952) publiceerde eerder de verhalenbundel 'De wolvebron' en de roman 'Curaçao, mijn hart'. Kleine druk.

Over Peter Dicker

Peter Dicker (Arnhem, 21 september 1952) is een Nederlandse journalist, letterkundige, dichter en schrijver.

Peter Dicker werd geboren in Arnhem (Nederland) op de achttiende verjaardag van de Canadese dichter en zanger Leonard Cohen, 21 september 1952. In 1956 verhuisde hij van de stad aan de Rijn met zijn ouders en broer naar Heemskerk, een dorp aan Noord-Hollands Noordzeekust, waar in 1957 zijn tweede broer werd geboren. Hij bleef wonen in Heemskerk, onderbroken door episodes in Corfu (1983), Amsterdam (1984), Curaçao (1990-1993) en Zutphen (1995).

Na het gymnasium α studeerde hij Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, afwisselend met reizen door Zuid-Europa en Klein-Azië en freelance werk in de journalistiek. Werkte een klein jaar op het eiland Corfu. Na zijn doctoraal examen (afstudeeronderwerp: Slauerhoff) werd hij verslaggever bij Dagblad Kennemerland en aansluitend eindredacteur, en chef kunstredactie van…Lees verder op Wikipedia