Komedie waarin twee niet al te snuggere vrienden in het bezit komen van een koffer met dollars die, zonder dat ze het beseffen, bedoeld is als losgeld voor een gangsterbende
Titel
Dumb and Dumber
Regisseur
Peter Farrelly
Componist
Todd Rundgren
Acteur
Jim Carrey Jeff Daniels
Taal
Engels
Uitgever
RCV, 2000
1 dvd-video
Oorspr. opname
1994
Speelduur
ca. 100 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8713045200350

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 22 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Debuutfilm van regisseur Peter Farrelly, die tevens het scenario schreef. Met in de hoofdrollen Jim Carrey en Jeff Daniels. In deze komedie komen twee niet al te snuggere vrienden in het bezit van een koffer met dollars die, zonder dat ze het beseffen, bedoeld is als losgeld voor een gangsterbende. Gerdin Linthorst (Volkskrant): 'In gematigd tempo trekken de grappen voorbij, variërend van flauw, flauwer tot flauwst, maar zowaar ontsnapt er van tijd tot tijd toch een grinnik.' Hans Beerekamp (NRC): '(...) weer heeft de serieuze filmkritiek geen vat op wat de meerderheid van het publiek wel leuk vindt. Jim Carrey is niet het resultaat van een mediacampagne of een marketingstrategie, maar de verrassende lieveling van bioscoopbezoekers.' De dvd-video heeft als extra's o.a. interviews en biografieën van acteurs Jim Carrey, Jeff Daniels en Lauren Holly.

Over Peter Farrelly

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Peter John (Phoenixville, 17 december 1956) en Robert Leo 'Bobby' Farrelly, Jr (Cumberland (Rhode Island), 17 juni 1958) zijn twee Amerikaanse broers die doorgaans gezamenlijk actief zijn in de filmwereld als regisseur, producent en scenarioschrijver. Ze maken doorgaans komedies die zich kenmerken door het gebruik van visuele humor en het op de hak nemen van allerhande menselijke gebreken en handicaps.

Films

De broers Farrelly debuteerden in 1994 met Dumb & Dumber, een van de films waarmee Jim Carrey dat jaar definitief doorbrak als filmacteur. Het legde henzelf ook geen windeieren, want de titel vormde voor de broers het begin van een reeks komedies die de critici na verloop van tijd het etiket 'typisch Farrelly' opplakten. Hun There's Something About Mary won in 1998 de People's Choice Award voor favoriete komedie van het jaar en werd genomineerd voor onder meer een Golden Globe voor beste filmkomedie.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties