Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De stip

Peter H. Reynolds (auteur), L.M. Niskos (vertaler)
Floor denkt dat ze niet kan tekenen, maar als de juf haar leert beginnen met een stip, merkt ze dat ze veel meer kan dan ze dacht. Prentenboek met in zachte tinten ingekleurde pentekeningen. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Tekenen
Titel
De stip
Auteur
Peter H. Reynolds 1961-
Vertaler
L.M. Niskos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The dot
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2022 | Andere uitgaven
[32] p. : ill.
ISBN
9789056375546 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Vormen (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Floor kan absoluut niet tekenen, vindt ze zelf. Haar lerares spoort haar aan te beginnen met een stip op het papier. Dat doet ze en het lukt! De stip is het begin van een reeks prachtige stippentekeningen die op school tentoongesteld wordt. De expositie trekt talloze kijkers, onder wie een jongen die vreselijk graag wil tekenen, maar denkt dat hij nog geen lijn kan trekken. Een lijn is een mooi begin, vertelt Floor hem. Het verhaal over Floor is in woord en beeld te vinden in een bijna vierkant prentenboek. De paginagrote tekeningen - een combinatie van waterverf in heel zachte tinten en inkt - staan naast of boven de tekst. Het verhaal is een goed lopend geheel van bondige en doeltreffende zinnetjes, gedrukt in een grote fantasieletter. De humoristische aanpak van het thema 'tekenen' geeft zelfvertrouwen en maakt het boek geschikt voor een brede leeftijdsgroep. Een fijn voorlees- en kijkboek voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.

De stip

Floor boft met haar tekenjuf. Als ze op het eind van de tekenles nog steeds voor een wit blad zit en beweert dat ze niet kan tekenen, zegt de juf: Weet je wat? Zet gewoon ergens een stip en kijk wat er dan gebeurt. Floor moet er ook haar naam onder zetten. Groot is haar verbazing en die van haar klasgenoten als ze een week later haar stip mooi ingelijst aan de muur van de tekenklas ziet hangen. Dat moet beter kunnen!, zegt ze. En dat is de start van een grote stippencollectie in alle maten en kleuren. Als Floors stippen op de schooltentoonstelling een groot succes kennen, is haar naam gevestigd. Een jongen verzucht: Ik wou dat ik kon tekenen ... Ik kan nog geen rechte lijn langs een liniaal trekken. Floor past de therapie van de juf toe: Laat maar eens zien, zegt ze. De bibberige lijn laat vermoeden dat er volgend jaar op de tentoonstelling een ander thema te zien zal zijn. Een staaltje van pedagogie verpakt in een motiverend en mooi verhaal. De boodschap luidt: als je echt iets wil k…Lees verder