The hobbit. [3], The battle of the five armies

Peter Jackson (regisseur), J.R.R. Tolkien (naar het werk van), Howard Shore (componist)
De herovering van de Eenzame Berg door de dwergen veroorzaakt een grote oorlog waarin dwergen, mensen en elfen samen moeten werken om de enorme ork-legers te kunnen weerstaan. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
The hobbit. [3], The battle of the five armies
Regisseur
Peter Jackson
Naar het werk van
J.R.R. Tolkien
Componist
Howard Shore 1946-
Acteur
Ian McKellen Martin Freeman Richard Armitage Evangeline Lilly Ken Stott Lee Pace Luke Evans 1979- James Nesbitt 1965- Orlando Bloom
Uitvoerder
Benedict Cumberbatch  (stem)
Taal
Engels
Uitgever
Warner Bros. Entertainment, 2015 | Andere uitgaven
1 blu-ray + 1 bonus blu-ray
Oorspr. opname
2014
Speelduur
144 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5051888209219

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Laatste deel* van de filmtrilogie van de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson (trilogie 'Lord of the rings') naar het boek van J.R.R. Tolkien, getiteld ‘The Hobbit: or There and back again', dat de Britse schrijver in 1937 publiceerde voor kinderen, de voorloper van 'The lord of the rings'. Na een lange reis is hobbit Bilbo, de oom van de latere Frodo, samen met tovenaar Gandalf en dertien dwergen aangekomen bij de Eenzame Berg waar de vreselijke draak Smaug de gestolen schat van de dwergen bewaakt. Er ontstaat een grote oorlog waarin dwergen, mensen en elfen samen moeten werken om de legers van de orks te verslaan. In de hoofdrollen zien we opnieuw Martin Freeman, Ian McKellen en Richard Armitage. De meeste Nederlandse recensenten geven slechts 3 sterren, maar Marco Weijers (Telegraaf 4-12-'14) is milder en geeft er 4: 'Hoofdgerecht in deze film zijn de massale veldslagen en de meer individuele vechtscènes, die stuk voor stuk spectaculair ogen. (...) een film die – los van enkele …Lees verder

Over Peter Jackson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Stefan Servos

Peter Robert Jackson (Pukerua Bay, Nieuw-Zeeland, 31 oktober 1961) is een Nieuw-Zeelands filmregisseur. Hij maakte onder meer een aantal culthorrorfilms en de fantasytrilogieën The Lord of the Rings en The Hobbit.

Biografie

Jackson is het enige kind van Joan en William Jackson. Zijn moeder, een fabrieksarbeider en huisvrouw, en vader, een boekhouder, waren beiden Engelse immigranten. Als kind was Jackson al gek op films. Toen een familievriend de Jacksons, met de kleine Peter in het achterhoofd, een filmcamera cadeau deed, begon Peter dan ook al snel korte filmpjes te maken met z'n vrienden. Jackson genoot geen officiële opleiding in het filmmaken, maar met vallen en opstaan leerde hij uit zijn eigen producties. Na school begon Jackson te werken als etser bij een krant en hij begon ook aan een vampierfilm die echter al werd afgeschreven voordat hij klaar was.

Zijn eerste 'grote…Lees verder op Wikipedia