Dvd
Engels

The lord of the rings. [3], The return of the king [4 dvd-video's]

Peter Jackson (regisseur), J.R.R. Tolkien (naar het werk van), Fran Walsh (scenarist)
Frodo, Sam en Gollem bee͏̈indigen hun reis naar Mordor en Mount Doom
Bevat
Disc 1-2 Special extended edition of the film
Disc 3 The appendices. Part 5: The war of the ring
Disc 4 The appendices. Part 6: The passing of an age
Titel
The lord of the rings. [3], The return of the king [4 dvd-video's] / dir. by Peter Jackson ; screenplay by Fran Walsh ... [et al.] ; based on the book by J.R.R. Tolkien
Regisseur
Peter Jackson
Naar het werk van
J.R.R. Tolkien
Scenarist
Fran Walsh
Componist
Howard Shore 1946-
Taal
Engels
Uitgever
A Film, 2004
4 dvd-video's
Oorspr. opname
2003
Speelduur
ca. 240 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels Special extended DVD edition
EAN
8716777048214

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 38 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Derde deel van de trilogie naar de boeken van J.R.R. Tolkien, opnieuw geregisseerd door Peter Jackson, met o.a. Elijah Wood, Sean Astin en Ian McKellen. Pauline Kleijer (Volkskrant 18-12-'04): 'The Lord of the rings is een commercieel succes zonder weerga (...) Van meer betekenis dan het financiële succes is dat Jackson met zijn monsterproject filmgeschiedenis heeft geschreven: de trilogie werd onverfilmbaar geacht, maar het tegendeel is bewezen. (...) Het mythische verhaal over de strijd tussen Goed en Kwaad in Midden-Aarde - bevolkt door mensen, elfen, dwergen, tovenaars, pratende bomen en andere wonderlijke wezens - is omgezet in een opwindend en meeslepend filmspektakel. The return of the king is een overtuigend slotoffensief.' Winnaar van elf Oscars waaronder Beste film en Beste regie. In deze 4 disc extended edition is de film uitgebreid met 48 minuten niet eerder gebruikte en nieuwe scènes. Daarnaast zeer veel extra's als interviews en 12 bonus features.

Over Peter Jackson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Stefan Servos

Peter Robert Jackson (Pukerua Bay, Nieuw-Zeeland, 31 oktober 1961) is een Nieuw-Zeelands filmregisseur. Hij maakte onder meer een aantal culthorrorfilms en de fantasytrilogieën The Lord of the Rings en The Hobbit.

Biografie

Jackson is het enige kind van Joan en William Jackson. Zijn moeder, een fabrieksarbeider en huisvrouw, en vader, een boekhouder, waren beiden Engelse immigranten. Als kind was Jackson al gek op films. Toen een familievriend de Jacksons, met de kleine Peter in het achterhoofd, een filmcamera cadeau deed, begon Peter dan ook al snel korte filmpjes te maken met z'n vrienden. Jackson genoot geen officiële opleiding in het filmmaken, maar met vallen en opstaan leerde hij uit zijn eigen producties. Na school begon Jackson te werken als etser bij een krant en hij begon ook aan een vampierfilm die echter al werd afgeschreven voordat hij klaar was.

Zijn eerste 'grote' speelfilm, Bad Taste (…Lees verder op Wikipedia

Suggesties