The lord of the rings. [3], The return of the king

Peter Jackson (regisseur), J.R.R. Tolkien (naar het werk van), Howard Shore (componist)
Frodo, Sam en Gollem bee͏̈indigen hun reis naar Mordor en Mount Doom.
Titel
The lord of the rings. [3], The return of the king
Regisseur
Peter Jackson
Naar het werk van
J.R.R. Tolkien
Componist
Howard Shore 1946-
Acteur
Elijah Wood Ian McKellen Ian Holm
Taal
Engels
Uitgever
A Film, 2010 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
2003
Speelduur
192 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels
EAN
8716777931752

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Derde deel (2003) van de filmtrilogie naar de boeken van J.R.R. Tolkien, ook deze keer geregisseerd door Peter Jackson, met o.a. Elijah Wood, Sean Astin en Ian McKellen. Hobbit Frodo die in het bezit is van een bijzondere ring moet in opdracht van tovenaar Gandalf een lange tocht maken naar Mordor en Mount Doom om de ring te vernietigen, zodat hij niet in handen valt van Sauron die met deze ring iedereen tot slaaf kan maken. In dit laatste deel beëindigt hij samen met Sam en Gollem zijn gevaarlijke reis. Winnaar van elf Oscars waaronder Beste film en Beste regie. Deze heruitgave in de reeks 'Quality film collection' bevat geen extra's.

Over Peter Jackson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Stefan Servos

Peter Robert Jackson (Pukerua Bay, Nieuw-Zeeland, 31 oktober 1961) is een Nieuw-Zeelands filmregisseur. Hij maakte onder meer een aantal culthorrorfilms en de fantasytrilogieën The Lord of the Rings en The Hobbit.

Biografie

Jackson is het enige kind van Joan en William Jackson. Zijn moeder, een fabrieksarbeider en huisvrouw, en vader, een boekhouder, waren beiden Engelse immigranten. Als kind was Jackson al gek op films. Toen een familievriend de Jacksons, met de kleine Peter in het achterhoofd, een filmcamera cadeau deed, begon Peter dan ook al snel korte filmpjes te maken met z'n vrienden. Jackson genoot geen officiële opleiding in het filmmaken, maar met vallen en opstaan leerde hij uit zijn eigen producties. Na school begon Jackson te werken als etser bij een krant en hij begon ook aan een vampierfilm die echter al werd afgeschreven voordat hij klaar was.

Zijn eerste 'grote' speelfilm, Bad Taste (…Lees verder op Wikipedia

Suggesties