Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Graailand : het leven boven onze stand

Peter Mertens (auteur)
+1
Graailand : het leven boven onze stand
×
Graailand : het leven boven onze stand Graailand : het leven boven onze stand

Graailand : het leven boven onze stand

Kritische analyse van het wereldbeeld van de neo-liberalen (de 'graaiers').
Titel
Graailand : het leven boven onze stand
Auteur
Peter Mertens 1969-
Taal
Nederlands
Uitgever
Berchem: EPO, 2017 | Andere uitgaves
403 p.
ISBN
9789462670884 (paperback)
Plaatsingssuggestie
333.6 (SISO) Politiek in België ; Politieke visies (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit is het derde boek van de in België zeer populaire auteur, socioloog en politicus Peter Mertens. Vanaf de eerste pagina's haalt Mertens de kern van het wereldbeeld van de neo-liberalen keihard onderuit. We leven niét in een meritocratie, wel in een samenleving waarbij de gemeenschappelijke middelen volkomen ongelijk verdeeld worden. Al is het soms wat demagogisch en eenzijdig, het boek legt wél goed en in klare taal uit wat er misgaat in een hele reeks beleidsdomeinen, van armoede tot zonnepanelen. Mertens slaagt erin concrete cijfers en persoonlijke verhalen te verweven in een boeiend en samenhangend maatschappelijk betoog. Hij heeft met succes het oude communistische ideaal in een nieuw modieus jasje gestoken. Uitvoering: illustraties ontbreken, traditionele typografie/lay-out. Met eindnoten; geen register. Uitstekend, vlot geschreven, voor dit genre zeer leesbaar boek. In Nederland vermoedelijk minder populair dan in België, maar toch goed voor een redelijke lezerskring.

Over Peter Mertens

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door pvdaptb

Peter Mertens (Antwerpen, 17 december 1969) is een Belgisch politicus voor de PVDA en auteur. Hij was partijvoorzitter van 2008 tot 2021 en zetelt sinds 2019 in de Kamer van volksvertegenwoordigers. Sinds eind 2021 is hij algemeen secretaris van de PVDA.

Biografie

Jeugd en studententijd

Peter Mertens werd geboren in Wilrijk (Antwerpen) op 17 december 1969. Hij groeide op in Sint-Antonius en ging naar de middelbare school op het Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle.

Als tiener was Mertens actief in het verzet tegen racisme en fascisme. Hij ging politieke en sociale wetenschappen studeren aan de Ufsia in Antwerpen en richtte op zijn 18e de organisatie Studenten tegen Racisme (SteR) op. Zijn licentie-jaren in de sociologie volgde hij aan de Rijksuniversiteit Gent. In 1991 leidde hij in Gent mee het studentenverzet tegen de Eerste Golfoorlog. Nadien organiseerde hij met de Ge…Lees verder op Wikipedia