Boek
Nederlands

De ontvoering van Alfred Heineken

+1
De ontvoering van Alfred Heineken
×
De ontvoering van Alfred Heineken De ontvoering van Alfred Heineken

De ontvoering van Alfred Heineken

Een journalist beschrijft in de ik-vorm hoe de ontvoerders van de Nederlandse biermagnaat en zijn chauffeur hun misdaad voorbereidden, uitvoerden en werden ontdekt en berecht. Gebaseerd op gegevens van één der daders, Cor van Hout (1957-2003).
Titel
De ontvoering van Alfred Heineken
Auteur
Peter R. De Vries
Taal
Nederlands
Editie
27e geactualiseerde en geïllustreerde dr.
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2013 | Andere uitgaves
511 p., [32] p. pl. : ill.
ISBN
9789026133718 (paperback)
Plaatsingssuggestie
395.69 (SISO) Misdaad - Geweld ; Misdaad (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bierbrouwer Alfred Heineken en diens chauffeur Ab Doderer werden in november 1983 ontvoerd. De daders incasseerden een losgeld van 35 miljoen gulden. Peter R. de Vries, Nederlands bekendste misdaadjournalist, niet het minst omwille van zijn talrijke onthullende reportages en boeken over spraakmakende misdaden, had in 1986 gedurende vier weken gesprekken met de ontvoerders Cornelis van Hout en Willem Holleerder tijdens hun 'hotelarrest' in het Franse plaatsje Evry, in afwachting van hun uitlevering aan Nederland. Als leidraad voor de gesprekken en interviews werden de officiële processen-verbaal van de Amsterdamse recherche over de ontvoeringszaak gebruikt. De auteur kon tevens beschikken over het politiedossier, dat in totaal enkele duizenden pagina's in beslag nam, zowel als informatiebron voor feitelijke gegevens en achtergronden. Als gereputeerde misdaadjournalist met goede contacten werd hij bovendien te woord gestaan door het rechercheteam dat de ontvoeringszaak heeft onderzocht …Lees verder
Herdruk van het in 1987 verschenen boek over de ontvoering van Heineken in 1983, verteld vanuit het perspectief van Cor van Hout. In de loop der tijd is het aangevuld vanwege recentere ontwikkelingen, zoals de arrestatie van mededaders Boellaard en Meijer, de aanslagen op Cor van Hout, de nieuwe veroordeling van Van Hout, de ruzie tussen Van Hout en Holleeder en de moord op Van Hout in 2003. Tot slot is de rede toegevoegd die Peter R. de Vries hield bij de begrafenis van Van Hout. Het boek is het standaardwerk over de Heineken-ontvoering. Deze herdruk is opnieuw uitgebreid met de jongste ontwikkelingen (zoals de vrijlating van Holleeder in 2012) en bovendien voorzien van een groot aantal foto's.

Over Peter R. De Vries

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door De Mol Producties

Peter Rudolf de Vries (Aalsmeer, 14 november 1956) is een Nederlands misdaadverslaggever. Hij werd voornamelijk bekend door zijn eigen televisieprogramma, Peter R. de Vries, misdaadverslaggever, dat in 2012 na 17 jaar stopte. Sindsdien geniet hij vooral de reputatie van standvastig aanjager van cold cases en is hij een veel geziene gast in praatprogramma's waarin hij zijn licht laat schijnen over tal van onderwerpen.

De Vries volgde de ontvoering van Freddy Heineken op de voet, schreef er een boek over en spoorde een van de ontvoerders, Frans Meijer, op in Paraguay. Verder zette hij zich in voor de Twee van Putten en onthulde dat prinses Mabel de crimineel Klaas Bruinsma beter kende dan dat ze eerder had toegegeven. Ook kreeg hij de afgedankte computer van officier van justitie Tonino in handen, waarop kinderporno bleek te staan. Tonino ging echter vrijuit. Hij vertoonde opnamen waarin Joran van der Sloot, in een auto met verborgen camera's, tegenover Patrick van der…Lees verder op Wikipedia