Boek
Nederlands

Burgemeesters in oorlogstijd : besturen tijdens de Duitse bezetting

Peter Romijn (auteur)
+1
Burgemeesters in oorlogstijd : besturen tijdens de Duitse bezetting
×
Burgemeesters in oorlogstijd : besturen tijdens de Duitse bezetting Burgemeesters in oorlogstijd : besturen tijdens de Duitse bezetting

Burgemeesters in oorlogstijd : besturen tijdens de Duitse bezetting

Studie naar de werking van het lokale Nederlandse bestuur tijdens de bezetting: capitulatie, nazificatie, crisis, bevrijding en zuivering.
Titel
Burgemeesters in oorlogstijd : besturen tijdens de Duitse bezetting
Auteur
Peter Romijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Balans, 2006
746 p., [16] p. pl.
Aantekening
Ondertitel op omslag: Besturen onder Duitse bezetting
ISBN
90-5018-771-4
Plaatsingssuggestie
Nederland 945.3 (SISO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De auteur, historicus (hoogleraar UvA, NIOD), beschrijft het Nederlandse burgemeesterschap in en rond de Tweede Wereldoorlog. Eerste reacties op de Duitse inval 1940, de invoering van Duits bestuur vanuit Den Haag, de Duitse bezetting en de Nederlandse ministeries, de toenemende druk van 'nazificatie', ontwrichting en desintegratie, bevrijding en zuivering na 1945. Een grondige en zorgvuldige beschrijving en analyse, waarin het functioneren van de burgemeesters plus de veranderingen daarin centraal staat, zowel de 'oude' als de 'nieuwe' (NSB-)burgemeesters. Een belangrijk wetenschappelijk werk, voor geschoold publiek met bestuurlijk-politiek-historische belangstelling. Personen- en plaatsregister, literatuurverwijzing, foto's, tabellen.

Over Peter Romijn

Peter Romijn (Nieuwerkerk aan den IJssel, 1955) is een Nederlands historicus. Hij is hoofd van de afdeling Onderzoek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Loopbaan

Na zijn opleiding aan het Dr. Nassau College in Assen studeerde Peter Romijn tussen 1974 en 1980 geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1985 kwam hij te werken op het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD), het latere NIOD. Ondertussen werkte hij aan de Rijksuniversiteit Groningen aan zijn promotieonderzoek, dat hij in 1989 afrondde. In 1996 werd hij op het RIOD benoemd tot hoofd van de afdeling Onderzoek. Sinds 2002 is Romijn daarnaast in deeltijd verbonden aan de leerstoelgroep Nederlandse Geschiedenis van de UvA als hoogleraar met als leeropdracht de geschiedenis van het openbaar bestuur in tijden van oorlog en crises.

Onderzoek

Lees verder op Wikipedia