Boek
Nederlands

Snel, streng en rechtvaardig : de afrekening met de 'foute' Nederlanders 1945-1955

Peter Romijn (auteur)

Snel, streng en rechtvaardig : de afrekening met de 'foute' Nederlanders 1945-1955

Sociaal-historische studie over de ontwikkeling van de zuivering van "volkszaak tot regeringszaak" in de politieke en sociale context van 1945 tot 1955.
Titel
Snel, streng en rechtvaardig : de afrekening met de 'foute' Nederlanders 1945-1955
Auteur
Peter Romijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Olympus, 2002
326 p. : ill.
ISBN
90-254-1507-5
Plaatsingssuggestie
Nederland 945.6 (SISO) Collaboratie - Repressie (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Meer dan 150.000 landgenoten die met de Duitse bezetter hadden gecollaboreerd, moesten na de bevrijding worden berecht. Een 'snelle, strenge en rechtvaardige' berechting, zoals de Nederlandse regering vanuit Londen had beloofd, bleek moeilijk te realiseren. De berechting van 'landverraders' was verweven in een web van factoren, dit de zuivering niet alleen bemoeilijkte, maar tegelijkertijd tal van dilemma's opriep en politieke keuzes vroeg. De auteur, wetenschappelijk medewerker van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie in Amsterdam (NIOD), brengt op overzichtelijke én verantwoorde wijze de berechting van 'foute' Nederlanders in kaart. Hij plaatst de zuivering en bijzondere rechtspleging in de politieke en sociale context van 1945-1955 en weet - door zijn wetenschappelijke distantie - de ontwikkeling van de zuivering van 'volkszaak tot regeringszaak' zuiver weer te geven. Deze - ook als proefschrift verschenen - gedegen studie is naast de meer journalistieke werken over de…Lees verder

Over Peter Romijn

Peter Romijn (Nieuwerkerk aan den IJssel, 1955) is een Nederlands historicus. Hij is hoofd van de afdeling Onderzoek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Loopbaan

Na zijn opleiding aan het Dr. Nassau College in Assen studeerde Peter Romijn tussen 1974 en 1980 geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1985 kwam hij te werken op het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD), het latere NIOD. Ondertussen werkte hij aan de Rijksuniversiteit Groningen aan zijn promotieonderzoek, dat hij in 1989 afrondde. In 1996 werd hij op het RIOD benoemd tot hoofd van de afdeling Onderzoek. Sinds 2002 is Romijn daarnaast in deeltijd verbonden aan de leerstoelgroep Nederlandse Geschiedenis van de UvA als hoogleraar met als leeropdracht de geschiedenis van het openbaar bestuur in tijden van oorlog en crises.

Onderzoek

Lees verder op Wikipedia