Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Onderwerp
Fietsen, Spelen
Titel
De bolletjestrui
Auteur
Peter Slabbynck
Illustrator
Klaas Verplancke
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2000 | Andere uitgaven
62
ISBN
9065659153 9789065659156

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'De Bolletjestrui' van Peter Slabbynck en Klaas Verplancke

. ...

Stijn droomt ervan in de bolletjestrui te fietsen, de trui van de beste klimmer in de Ronde van Frankrijk. Maar dan moet hij natuurlijk wel eerst over een berg rijden. Die kans krijgt hij als Maarten hem onverwachts uitnodigt om te komen spelen. Maar Stijns eerste bergrit is zwaarder dan verwacht. En na de berg wacht hem een nog moeilijker opdracht: een namiddagje bij Maarten, die niets liever doet dan oorlogje spelen. De bolletjestrui is na Het neusje van Paulien het tweede boek waarvoor ploegmaats Peter Slabbynck (tekst) en Klaas Verplancke (kleurenillustraties) samen op de trappers staan. Dit prachtige boek is bedoeld voor bergbeklimmers en andere kinderen vanaf 8 jaar.

Peter Slabbynck en Klaas Verplancke, De Bolletjestrui, gebonden, 64 pagina's. Prijs: 545 frank (13,51 euro), nu verkrijgbaar in de boekhandel.


Peter en Klaas gaan Van Impe achterna

Peter Slabbynck en Klaas Verplancke maken van de Ronde van Frankrijk gebruik om hun tweede kinderboek De Bolletjestrui aan het jeugdige volk te presenteren. In dit werkje botsen twee jongensfascinaties tegen elkaar aan: die voor de oorlog en die voor het wielrennen. Dit levert een leuk en vlot geschreven verhaal met een helaas nogal tegenvallend plot op. ,,Tegenwoordig verkoop ik meer boeken dan cd's, de tijd is misschien gekomen om te stoppen met zingen'', zei Slabbynck, nog steeds zanger van de rockformatie Red Zebra.

Peter Slabbynck en Klaas Verplancke laten er geen gras over groeien. Een jaar na Het Neusje van Paulien gooien ze samen een tweede titel op de markt van het kinderboek. Als schrijver vond Slabbynck inspiratie in de Ronde van Frankrijk. ,,Samen met de Ronde van Vlaanderen is het de meest tot de verbeelding sprekende wielerwedstrijd. Vooral die heroïsche ritten in de bergen houden menigeen aan de buis gekluisterd. Uit ervaring met mijn kinderen weet ik dat dit ook de jongsten weet te begeesteren'', motiveerde Slabbynck.

Het verhaal gaat als volgt: Stijn droomt ervan in de bolletjestrui te fietsen, de trui van de beste klimmer in de Ronde van Frankrijk. Maar dan moet hij natuurlijk wel eerst over een berg rijden. Die kans krijgt hij als Maarten hem onverwacht uitnodigt om bij hem thuis, in het bijzijn van zijn zusje Veertje en zijn hond Vlekkie, te komen spelen. Stijns eerste bergrit valt zwaarder uit dan verwacht... Geen wonder dus dat het eerste exemplaar van De Bolletjestr…Lees verder

Over Peter Slabbynck

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Dirk Annemans

Peter Slabbynck (Brugge, 8 mei 1962) is een Belgische zanger, voornamelijk bekend van Red Zebra en De Lama's.

Biografie

Peter Slabbynck zet zijn eerste muzikale stappen omstreeks 1978 met de The Bungalows. De line-up vertoont veel gelijkenissen met het latere Red Zebra, enkel Hazy en Johan Isselée doen dan nog niet mee. In 1980 neemt de band deel aan Humo's Rock Rally en behaalt een finaleplaats, niet veel later brachten ze hun debuutsingle en grootste succes I Can't Live in a Living Room uit. Een jaar later (1981) bracht de groep haar eerste mini-album Bastogne uit. In 1983 volgt Maquis en in 1984 Always. Twee jaar later, in 1986, split Red Zebra.

Het is een tijdlang stil rond Peter Slabbynck, maar in 1993 keert hij terug naar het podium met de De Lama's. De groep bestaat verder uit onder andere Kloot Per W, Mies Meulders en Karel Theys. De band viel echt…Lees verder op Wikipedia