Boek
Nederlands

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje

Peter Verhelst (auteur), Carll Cneut (illustrator)
+1
De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje
×
De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Een Afrikaanse jongen (ik-figuur) moet, om man te worden, een neushoornvogel vangen en een tijger doden. Zijn zusje (ook ik-figuur) wacht met hun ouders in het dorp op zijn terugkomst. Dan wordt het dorp verpletterd door een kudde olifanten. Met bijzondere, kunstzinnige kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje
Auteur
Peter Verhelst 1962-
Illustrator
Carll Cneut
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2015 | Andere uitgaven
86 p. : ill.
ISBN
9789462910560 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In een diep donker woud wacht een Afrikaanse jongen op wat komen gaat: de kennismaking met alles wat een man moet kunnen en de krachtproef waardoor hij als man beschouwd gaat worden. Hij kiest twee totems: een neushoornvogel en een tijger. De eerste moet hij vangen, de tweede moet hij doden. Zijn ouders en zusje wachten ongeduldig in hun dorp op zijn terugkomst. Alles verloopt volgens plan, totdat een kudde olifanten het dorp verplettert. Spannend, intrigerend verhaal dat behalve over initiatierituelen ook gaat over angst, moed, verlies en de ontroerende verbondenheid tussen generaties en dorpsgenoten, tot voorbij de dood. Het is opgedeeld in twee delen, beide in de ik-vorm geschreven, die zijn gedrukt in verschillende lettertypes en kleuren: 'Het boek van de jongen' en 'Het boek van het meisje'. De tekst nodigt uit tot zorgvuldig en herhaald lezen. De buitengewoon mooie prenten tonen de pracht van de natuur en de nietigheid van de mens. De tekst domineert, maar zonder de prenten zou …Lees verder

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje

In 'Het boek van de jongen' wordt de jongen door de mannen van zijn dorp weggebracht naar de geheime vallei voor zijn initiatie tot man. Hij moet leren jagen, de geheime taal van de mannen leren, en twee totemdieren kiezen. De neushoornvogel die hij vangt en africht, zal zijn beschermengel worden, de tijger moet hij doden om een man te worden. Maar net vooraleer de mannen hem komen halen voor de tijgerjacht, wordt de jongen opgeschrikt door trompetstoten van olifanten en gegil van mensen uit het dorp. De jongen rent naar zijn dorp waar hij iedereen levenloos aantreft.

In 'Het boek van het meisje' switchen we naar het vertelperspectief van zijn zusje. We leren hoe de meisjes van het dorp zich klaarmaken om de nieuwe mannen te ontvangen, waar abrupt een einde aan komt wanneer het hele dorp onder de voet wordt gelopen door dolle olifanten. Ook na haar dood gaat het meisje door met vertellen, vanuit een wereld die zich tussen de levenden en de doden bevindt. Hoe haar broer h…Lees verder

Over Peter Verhelst

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Peter Roger Arthur Marcel Verhelst (Brugge, 28 januari 1962) is een veelvuldig gelauwerd Vlaams dichter, romancier en theatermaker.

Levensloop

Verhelst debuteerde in 1987 met de dichtbundel Obsidiaan. Zijn eerste roman Vloeibaar harnas volgde in 1993. Hoewel hij binnen de literatuurwereld bij zijn debuut erkenning kreeg, bleef hij tot 1999 leraar algemene vakken in de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte. Zijn grote doorbraak kwam in 2000 met zijn roman Tongkat, waarmee hij zowel de Gouden Uil, de Jonge Gouden Uil en de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap in België, als de F. Bordewijkprijs in Nederland won.

Hij werkte vanaf 1997 samen met theaterregisseurs (Jan Ritsema, Luk Perceval, Ivo Van Hove, Johan Simons). En met Eric Joris, regisseur van immersief theatergezelschap Crew.

Van 2006 tot 2018 was Verhelst als theaterregisseur verbonden aan NTGent. In …Lees verder op Wikipedia