Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Wouters vader is machinist op een goederentrein; niemand kan verklaren waarom hij zo veranderd is na een ongeluk. Daarom gaat Wouter op onderzoek uit. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Schimmenjager / Peter Vervloed ; ill. Juliette de Wit
Auteur
Peter Vervloed
Illustrator
Juliëtte De Wit
Taal
Nederlands
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2004
124 p. : ill.
ISBN
90-261-3072-4

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 39 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit verhaal past in een reeks waarin "onverklaarbare mysteries voor koelbloedige lezers" aan bod komen. Enkele krantenknipsels in het boek willen het waarheidsgehalte van dit mysterie nog verhogen.

Het begint allemaal met een goederentrein die midden in de nacht op een mysterieuze wijze ontspoort. Door een te hoge snelheid en doordat de veiligheidsknop niet losgelaten wordt, veroorzaakt de trein een ware ravage. Wouters vader, de machinist, herinnert zich weinig van het hele gebeuren, alleen dat een schim hem totaal ontredderde. Hij is er zelfs van overtuigd dat hij een vrouw doodgereden heeft, alhoewel er nergens een lichaam te vinden is. Het ongeval verandert Wouters vader in een zwijgzame man die af en toe een aanval krijgt, hij gilt zomaar iets, hij gooit... Wouter herkent zijn vader, met wie hij zo graag op zolder aan hun miniatuurspoorweg bouwde, helemaal niet meer. Een stukje overlijdensbericht uit de krant dat in vaders agenda zit en de woorden die vader wel eens uitsch…Lees verder
Wouters vader is machinist op een goederentrein. Op een nacht veroorzaakt hij tijdens zijn werk een ongeluk. Hij denkt dat hij iemand heeft overreden, maar er wordt niemand gevonden. Vanaf dit moment ziet Wouter z'n vrolijke vader veranderen in een zwijgzame, soms agressieve man. Een mysterieus verhaal waarin Wouter probeert zijn vaders fantasie/droomwereld in de werkelijkheid te plaatsen. Langzamerhand wordt duidelijk dat verdrongen gebeurtenissen uit zijn vaders schooltijd de achtergrond vormen van zijn vreemde gedrag. Vlot leesbaar, spannend verhaal zonder moord en doodslag, maar indringend geschreven. Het 50ste boek van deze schrijver die behalve schoolverhalen ook veel over Indonesië heeft gepubliceerd. De zwartwitillustraties zijn erg donker uitgevoerd; boven elk hoofdstuk een tekening van een ontspoorde trein. Gekleurd omslag met locomotief. Deel uit de serie:"Het ministerie van duistere zaken". Paperback. Vanaf 10 jaar.

Over Peter Vervloed

Peter Vervloed (Schoonhoven, 3 mei 1951) is een Nederlands kinderboekenschrijver en leerkracht.

Biografie

Jeugd en opleiding

Peter Vervloed werd geboren aan de Schapenstraat te Schoonhoven. Na de middelbare school bezocht hij de pabo, waar hij een opleiding volgde tot leerkracht. Hierna studeerde hij nog enkele jaren muziek en MO-Nederlands.

Loopbaan

Vervloed signeerde in 1986 zijn eerste boek De kris danst. Omdat zijn schoonvader van Indonesische afkomst was, wist hij veel over dit land te vertellen en begon hij hier ook boeken over te schrijven. Vervloed is tevens werkzaam als parttime-leraar op een basisschool en geeft regelmatig lezingen in bibliotheken. In 2002 ontving hij in de openbare bibliotheek van Haarlem de "Makkelijk Lezen Trofee". Hij werkt veel samen met illustratoren als Roelof van der Schans, Peter Fitz Verploegh, Ja…Lees verder op Wikipedia

Suggesties