Boek
Nederlands

Tujuh!

Peter Vervloed (auteur), Roelof Van der Schans (illustrator)
De familie van Fenny's vader komt uit Indonesie͏̈. Fenny vindt een notitieboekje en een bijzondere steen van haar overleden oom. Ze mag het boekje niet lezen. Dat maakt haar heel nieuwsgierig. AVI-M6. Vanaf ca. 8 jaar.
Leesniveau
AVI 8, AVI M6
Titel
Tujuh!
Auteur
Peter Vervloed
Illustrator
Roelof Van der Schans
Taal
Nederlands
Editie
[2]
Uitgever
Assen: Maretak, [2014] | Andere uitgaves
104 p. : ill.
ISBN
9789043703307 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 36 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Frenny, die bij haar gescheiden moeder woont, vindt bij het inrichten van haar moeders werkkamer een oud notitieboekje van haar oom Van Vuren. Noch haar moeder noch haar vader hebben Frenny ooit verteld hoe hij is gestorven. Haar nieuwsgierigheid is geprikkeld, en ze brengt het notitieboekje van haar oom ter sprake. Daarin leest ze dat hij na een mislukte poging om de bijna uitgestorven Javaanse tijger te fotograferen in de jungle een mysterieuze steen heeft gekregen van een oude Doekoen (medicijnman). Frenny maakt een serie van zes foto's van de steen, waaruit geleidelijk een tijger uit de achtergrond komt opduiken. Wanneer ze in de werkkamer van haar moeder een zevende foto maakt, springt de tijger uit de steen te voorschijn. Half in paniek, maar toch beheerst, maakt Frenny zeven nieuwe foto's van het bloeddorstige roofdier, die op zijn beurt weer verandert in de steen.

Dit fantastische verhaal blijft een geheim van Frenny en haar ouders. Frenny's droom gaat in vervulling wa…Lees verder
Fenny is een kind van gescheiden ouders. Als ze haar moeder helpt een nieuwe studeerkamer in te richten, vindt ze een oud notitieboekje. Het blijkt van een overleden broer van haar vader te zijn. De familie van haar vader komt uit Indonesië. Zowel haar moeder als haar vader vertellen dat deze oom bezeten was van de Javaanse tijger. Hij was daar altijd naar op zoek. Fenny krijgt een bijzondere steen die ook van deze oom is geweest. Haar zoektocht naar het geheim van oom Van Vuren begint. Een spannend, mysterieus boek uit de serie VillA Alfabet Groen*, boeken die goede lezers een uitdagende leeservaring bieden. De illustraties zijn bewerkte foto's in zwart-wit. Het boek is mooi uitgevoerd. Op het omslag staat een wat onduidelijke foto van een tijger. Pas wanneer je het boek gelezen hebt, snap je deze foto. Fijn boek met veel informatie over Indonesië. Achter in het boek staan vragen en opdrachten. AVI-M6. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Peter Vervloed

Peter Vervloed (Schoonhoven, 3 mei 1951) is een Nederlands kinderboekenschrijver en leerkracht.

Biografie

Jeugd en opleiding

Peter Vervloed werd geboren aan de Schapenstraat te Schoonhoven. Na de middelbare school bezocht hij de pabo, waar hij een opleiding volgde tot leerkracht. Hierna studeerde hij nog enkele jaren muziek en MO-Nederlands.

Loopbaan

Vervloed signeerde in 1986 zijn eerste boek De kris danst. Omdat zijn schoonvader van Indonesische afkomst was, wist hij veel over dit land te vertellen en begon hij hier ook boeken over te schrijven. Vervloed is tevens werkzaam als parttime-leraar op een basisschool en geeft regelmatig lezingen in bibliotheken. In 2002 ontving hij in de openbare bibliotheek van Haarlem de "Makkelijk Lezen Trofee". Hij werkt veel samen met illustratoren als Roelof van der Schans, Peter Fitz Verploegh, Ja…Lees verder op Wikipedia

Suggesties