Grote letter
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een uur en achttien minuten : roman

Peter Zantingh (auteur)

Een uur en achttien minuten : roman

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Ik-verteller Johan keert terug naar een dorpje in West-Friesland om afscheid te nemen van zijn jeugdvriend Joey, die zelfmoord gepleegd heeft. Joey heeft zijn kompanen via de telefoon een afscheidsbericht nagelaten. Voor Johan en de andere vrienden blijven de vragen: die naar het waarom van Joey's wanhoopsdaad, die naar uitspraken van hem die misschien al een boodschap inhielden, maar nooit volled
Titel
Een uur en achttien minuten : roman
Auteur
Peter Zantingh
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: De Arbeiderspers, 2012
193 p.
ISBN
9789029584814 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De zelfmoord van een vriend brengt het vriendengroepje weer samen dat vanaf de pupillen tot het eerste elftal van de plaatselijke voetbalclub met elkaar optrok. Ze groeien op in Noord-Holland en brengen hun tijd door met voetbal, drinken, achter de meisjes aanzitten en bij elkaar op bezoek gaan. Maar eigenlijk hadden ze het nooit ergens over, blijkt nu, nu er grote gevoelens gedeeld moeten worden. De hoofdpersoon beschouwt zijn jeugd en de vriendschap opnieuw en veel daarvan ziet hij nu anders. Mooi beschreven zijn de scènes waarin de jongens onhandig allerlei zaken rond de dood moeten regelen. Deze debuutroman van de webredacteur voor het NRC (1983) is voor veel lezers op middelbare scholen een herkenbaar boek, dat het over verdriet en verlies heeft zonder sentimenteel te worden. Vanaf ca. 16 jaar.

Over Peter Zantingh

Peter Zantingh (Heerhugowaard, 1983) is een Nederlands schrijver en journalist.

Levensloop

Peter Zantingh groeide op in Heerhugowaard. Hij volgde de opleidingen Small Business, in Alkmaar, en Digitale Communicatie, in Utrecht. Zantingh werkt voor het NRC.

Zijn debuutroman Een uur en achttien minuten werd genomineerd voor zowel de jury- als de publieksprijs van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. Na Mattias werd getipt door het boekenpanel van het voormalige BNNVARA-televisieprogramma De Wereld Draait Door (maart 2018).

Bibliografie

  • Een uur en achttien minuten (roman, 2011)
  • De eerste maandag van de maand (roman, 2014)
  • We vergaten te voetballen (non-fictie, 2016)
  • Na Mattias (roman, 2018). Vertaald in het Duits als Nach Mattias.
  • Paul Dogger. Het tennistalent dat ten onder ging aan …Lees verder op Wikipedia