Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Bundel met klassieke sciencefictionverhalen over de gewone hedendaagse man die geconfronteerd wordt met (elementen uit) een vervreemdende en dystopische toekomst.
Titel
Elektrische dromen
Auteur
Philip K. Dick 1928-1982
Vertaler
Irving Pardoen Johannes Jonkers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Electric dreams
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, © 2018
237 p.
ISBN
9789048844241 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De auteur (1928-1982) was een pionier van de Amerikaanse sciencefictionliteratuur. In de jaren vijftig en zestig schreef hij vooral verhalen – waarvan vele later verfilmd zouden worden (denk aan films als ‘Blade Runner’, ‘Totall Recall’ of ‘Minority Report’). Het waren de hoogtijdagen van de pulp-scifi: met een nog naïeve blik, gericht op een toekomst waarvan alle mogelijkheden open lagen, werd fictie geschreven over de angst voor nucleaire oorlogen, alwetende overheden, robots die de mens overbodig maken (of hem zelfs onderwerpen), ongebreidelde technologische ontwikkelingen, ruimtereizen en buitenaards leven. De verhalen hebben tot op de dag van vandaag hun visionaire kracht behouden. Bundeling van tien verhalen achter de serie op Amazon Prime: ‘Electric Dreams’ (2017). Elk verhaal wordt voorafgegaan door een tekstje van een van de regisseurs, zodat het ook een soort gids erbij is. Centrale thema in de reeks: hoe kan de gewone mens overeind blijven in een vervreemdende, dystopische …Lees verder

Over Philip K. Dick

Philip Kindred Dick (Chicago (Illinois), 16 december 1928 – Santa Ana (Californië), 2 maart 1982) was een sciencefictionauteur met cultstatus, vooral bekend vanwege een aantal korte verhalen die tot populaire films werden bewerkt.

Leven

Dick werd geboren in de VS en woonde het grootste deel van zijn leven in Californië. Zijn tweelingzusje stierf op jonge leeftijd. Vanaf 1952 publiceerde hij een groot aantal sciencefictionverhalen, en vanaf 1960 ook sciencefictionromans. Met The Man in the High Castle won hij de prestigieuze Hugo Award voor SF-auteurs.

Relevant voor zijn werk is het feit dat Philip K. Dick vrij paranoïde was: hij wantrouwde de medemens. Aanvankelijk ging men ervan uit dat dit het gevolg was van zijn ruimhartige opvatting over drugs: hij experimenteerde regelmatig met geestverruimende middelen. Later bleek dat hij leed aan epilepsie, wat een en ander in een ander daglicht p…Lees verder op Wikipedia