Boek
Engels
Lotgevallen van een man in een alternatieve toekomst, waarin Duitsland en Japan de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen en de Verenigde Staten hebben bezet.
Titel
The man in the high castle / Philip K. Dick ; with an introduction by Eric Brown
Auteur
Philip K. Dick 1928-1982
Inleider
Eric Brown 1960-
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin Books, 2017 | Andere uitgaven
XII, 228 p.
ISBN
9780141186672 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het grootste gedeelte van het verhaal speelt in Californië 1962, waar de Japanners de baas zijn nadat zij en Duitsland de Tweede Wereldoorlog gewonnen hebben. In een ander, onafhankelijk deel van de VS woont de schrijver van een populair maar controversieel boek waarin Duitsland en Japan juist verloren hebben. Een lezeres zoekt de schrijver op. Daarnaast speelt een verhaal over enkele gewone mensen, levend onder een bezetter. Penguin brengt dit boek daterend uit de zestiger jaren opnieuw uit. De schrijver heeft veel SF geschreven en hoort niet zozeer tot de groten als wel tot de excentriekelingen van het genre. De interne monologen in steno-stijl, de I Ching (het oude Chinese boek voor verandering en profetie), het losse verband tussen de personen en daarmee het gebrek aan eenheid van verhaal, en de politieke discussies maken het tot een niet onaantrekkelijk maar vreemd boek. Paperback.

Over Philip K. Dick

Philip Kindred Dick (Chicago (Illinois), 16 december 1928 – Santa Ana (Californië), 2 maart 1982) was een sciencefictionauteur met cultstatus, vooral bekend vanwege een aantal korte verhalen die tot populaire films werden bewerkt.

Leven

Dick werd geboren in de VS en woonde het grootste deel van zijn leven in Californië. Zijn tweelingzusje stierf op jonge leeftijd. Vanaf 1952 publiceerde hij een groot aantal sciencefictionverhalen, en vanaf 1960 ook sciencefictionromans. Met The Man in the High Castle won hij de prestigieuze Hugo Award voor SF-auteurs.

Relevant voor zijn werk is het feit dat Philip K. Dick vrij paranoïde was: hij wantrouwde de medemens. Aanvankelijk ging men ervan uit dat dit het gevolg was van zijn ruimhartige opvatting over drugs: hij experimenteerde regelmatig met geestverruimende middelen. Later bleek dat hij leed aan epilepsie, wat een en ander in een ander daglicht plaatste. In 1974 gebeurde er ie…Lees verder op Wikipedia

Suggesties