Berlijnse trilogie

Philip Kerr (auteur), Gerard Suurmeijer (vertaler)
Bundeling van de drie eerste boeken over privédetective Bernie Gunther, spelend in het vooroorlogse Berlijn en het na-oorlogse Wenen.
Bevat
Titel
Berlijnse trilogie
Auteur
Philip Kerr 1956-2018
Vertaler
Gerard Suurmeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2020 | Andere uitgaven
672 p.
ISBN
9789022591949 (hardback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bundeling van de drie eerste boeken van Kerr met als hoofdfiguur privédetective Bernie Gunther, spelend in het vooroorlogse Berlijn en het naoorlogse Wenen. In 'Een Berlijnse kwestie' krijgt hij in 1936 van een industrieel de opdracht een snoer diamanten op te sporen dat bij de moord op zijn dochter en schoonzoon is verdwenen. 'Het handwerk van de beul' beschrijft hoe hij in 1938, tijdelijk in dienst van de Berlijnse Kriminalpolizei, het onderzoek leidt naar de moord op vijf jonge Duitse meisjes die op beestachtige wijze zijn omgebracht. In 'Een Duits requiem' krijgt hij in 1947 het verzoek om in Wenen het bewijs te vinden voor de onschuld van een zwarthandelaar die daar gearresteerd is. Boeiende, spannende verhalen met onverwachte wendingen. De flinke dosis geweld is acceptabel vanwege het milieu waarin de verhalen zich afspelen. Sommige personages doen weinig genuanceerde uitspraken over vrouwen, Joden en homoseksuelen.

Over Philip Kerr

CC BY 2.0 - Foto van/door PEN American Center

Philip Ballantyne Kerr (Edinburgh, 22 februari 1956 – 23 maart 2018) was een Brits auteur. Hij is bekend van de Bernie Gunther thrillers en de kinderboekenreeks Children of the Lamp.

Loopbaan

Kerrs bekendste werk is een reeks goed gedocumenteerde historische thrillers die zich afspelen in het Duitsland van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De hoofdrol in deze boeken speelt de eigenwijze politieman (en later privédetective) Bernie Gunther. Verschillende bijfiguren zijn niet fictief, zoals Ernst Gennat (destijds politiecommissaris van Berlijn), Reinhard Heydrich, Bernhard Weiß (een Joods politicus), Arthur Nebe, Adolf Eichmann, Horst Carlos Fuldner (een nazi-agent in Argentinië) en Joseph Mengele.

Kerr zat op school in Edinburgh en op een gymnasium in Northampton. Hij studeerde rechten aan de University of Birmingham van 1974 tot 1980 en ontving daar een mastergraad. Kerr werkte ook als advertentiecopywriter…Lees verder op Wikipedia