Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het Oxford van Lyra

Philip Pullman (auteur), John Lawrence (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Lyra is terug in Oxford. Ze helpt een vogel om het helende elixer voor zijn zieke heks te vinden. Vanaf ca. 14 jaar
Titel
Het Oxford van Lyra
Auteur
Philip Pullman
Illustrator
John Lawrence
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lyra's Oxford
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2009
42 p. : ill.
ISBN
9789044612837

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 19 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Lyra en haar daemon Pan zijn terug in Oxford. Ze zijn op het dak van het Jordan college wanneer een daemon van een heks letterlijk uit de lucht valt. Hij is op zoek naar een elixer dat zijn zieke heks kan genezen en vraagt Lyra om hulp. Ze gaan op zoek naar een alchemist die het elixer heeft, maar hoe dichter ze bij hun doel komen, hoe meer Pan en Lyra het gevoel krijgen dat er iets niet klopt. Dit korte verhaal begint twee jaar na het einde van 'De amberkleurige kijker', het derde deel van de schitterende Noorderlicht-trilogie. Het verhaal is een soort tussenstap naar een vierde deel waar de auteur momenteel aan werkt. Het boekje bevat mooie, kleine gravures die goed passen bij de sfeer van het verhaal. Het verhaal is goed opgebouwd en sluit qua schrijfstijl naadloos aan bij de Noorderlicht-trilogie. Lezers moeten wel de nodige voorkennis hebben om dit verhaal helemaal te begrijpen. De fans van de trilogie hongeren na dit korte avontuur beslist naar meer! Tevens verscheen een proloog…Lees verder

Het Oxford van Lyra

Dit dunne, dure boekje verscheen twee jaar na de Noorderlichttrilogie. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Pullman na zijn succes zijn restnotities voor die trilogie ook wil doen renderen. Lyra studeert aan het Jordan-college in Oxford. Haar trouwe daemon Pantalaimon is ook nu altijd in haar omgeving en bezit nog steeds een onfeilbare feeling voor onraad. Een vreemde vogel komt Lyra's hulp vragen om een zieke heks te helpen. Ze moeten daarvoor bij een beruchte alchimist in Oxford zijn. Zoals altijd gebruikt Pullman ingewikkelde intriges en een boel (pseudo-)wetenschappelijke termen. En meestal slaagt hij erin om er een spannende mix van te maken, zelfs in dit boekje. Het lijkt echter een beetje teveel op uitmelken van een successtory en het is veel te duur voor wat het maar is.


Over Philip Pullman

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Photographed by Adrian Hon, http://mssv.net/

Philip Pullman (Norwich, Engeland, 19 oktober 1946) is een Brits schrijver van fantasy. Hij is het bekendst geworden met the northern light oftewel His Dark Materials, een driedelige serie gepubliceerd onder de Nederlandse titel het noorderlicht, bestaande uit het gouden kompas, Het listige mes en De amberkleurige kijker.

Het eerste boek in Pullmans serie werd in 2007 geadapteerd voor film, net zoals de eerste twee boeken van de Sally Lockhart-serie en het kinderboek I was a Rat!.

In 2008 noemde The Times Pullman in hun lijst van "De 50 grootste Britse schrijvers sinds 1945".

Leven

Philip Pullman werd in 1946 in Norwich geboren als zoon van een landmachtofficier. Door het beroep van zijn vader en later zijn stiefvader, die ook in het leger diende, reisde hij in zijn vroege jeugd de hele wereld over. Op zijn elfde keerde hij terug naar het Verenigd Koninkrijk en wo…Lees verder op Wikipedia