Boek
Nederlands

Het raadsel van de robijn

Ook verschenen als De robijn in de rook : een Victoriaanse thriller

Philip Pullman (auteur)
+1
Het raadsel van de robijn
×
Het raadsel van de robijn Het raadsel van de robijn

Het raadsel van de robijn

Ook verschenen als De robijn in de rook : een Victoriaanse thriller

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In het Victoriaanse Londen probeert de 16-jarige Sally er achter te komen hoe het komt dat er frauduleuze handelingen bij de scheepvaartmaatschappij van haar vermeende vader hebben plaatsgevonden.
Titel
Het raadsel van de robijn
Ook verschenen als
De robijn in de rook : een Victoriaanse thriller
Auteur
Philip Pullman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The ruby in the smoke
Uitgever
Amsterdam: Prometheus Kinderboeken, 2003 | Andere uitgaves
204 p.
ISBN
9789064941016

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het succes van Philip Pullman in het Verenigd Koninkrijk lijkt onstuitbaar. In de 'Big Read', de BBC top met de tweehonderd favoriete boeken van de Britten, eindigde Pullman verdienstelijk derde, na Pride and Prejudice (Jane Austen) en The Lord of the Rings (J.R.R. Tolkien). Hij liet daarbij het werk van de Brontë sisters, Oscar Wilde, Charles Dickens, C.S. Lewis, J.K. Rowling en vele anderen achter zich. Ondertussen mag Pullman zich CBE noemen, 'Commander of Order of the British Empire', een titel van het Britse hof voor verdienstelijke burgers. Verder ging vorig jaar de toneelbewerking van His Dark Materials (Het gouden kompas) in première in The National Theatre in Londen. Aan Het gouden kompas werden al heel wat lezingen, eindverhandelingen en wetenschappelijke artikelen gewijd en inmiddels ligt ook het eerste boek over die trilogie in de winkel: Nicholas Tuckers Darkness Visible: Inside the world of Philip Pullman. Potter raakt stilaan uit -- Pu…Lees verder
Een paar weken in 1872 zijn genoeg voor de 16-jarige Sally om, met haar, zich steeds uitbreidende, nieuwe vriendenkring, de fraude van de scheepvaartonderneming van haar vermeende vader te laten bewijzen, haar echte vader te vinden, overigens pas na zijn dood, een zeer waardevolle Indiase robijn, waar veel om draait, op te sporen en in de Theems te gooien, de Engelse drugshandel met China aan de kaak te stellen en ook nog, een nieuw leven te starten met een jonge, beginnende fotograaf. Klassiek romantisch detective-verhaal met veel moorden, spannende momenten in de slums en havens van Londen en een snelle tekst. Het geheel is geschreven in korte afgeronde hoofdstukken. Nieuwe vertaling van een eerder onder een andere titel verschenen boek*. De lezer vanaf ongeveer 13 jaar mag geen woord missen om alle details van de ontmaskering bij elkaar te houden. Onlangs verscheen van deze auteur ook de fantasytrilogie 'Het gouden kompas'. Volwassen ogende paperback, kleine druk.

Over Philip Pullman

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Photographed by Adrian Hon, http://mssv.net/

Philip Pullman (Norwich, Engeland, 19 oktober 1946) is een Brits schrijver van fantasy. Hij is het bekendst geworden met the northern light oftewel His Dark Materials, een driedelige serie gepubliceerd onder de Nederlandse titel het noorderlicht, bestaande uit het gouden kompas, Het listige mes en De amberkleurige kijker.

Het eerste boek in Pullmans serie werd in 2007 geadapteerd voor film, net zoals de eerste twee boeken van de Sally Lockhart-serie en het kinderboek I was a Rat!.

In 2008 noemde The Times Pullman in hun lijst van "De 50 grootste Britse schrijvers sinds 1945".

Leven

Philip Pullman werd in 1946 in Norwich geboren als zoon van een landmachtofficier. Door het beroep van zijn vader en later zijn stiefvader, die ook in het leger diende, reisde hij in zijn vroege jeugd de hele wereld over. Op zijn elfde keerde hij terug naar het Verenigd Koninkrijk en wo…Lees verder op Wikipedia