Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Arthur ontmaskerd

Philip Reeve (auteur)
+1
Arthur ontmaskerd
×
Arthur ontmaskerd Arthur ontmaskerd

Arthur ontmaskerd

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Rond 500 na Christus helpt Gwyna de bard en verhalenverteller Myrddin om Arthur heerser van Brittannie͏̈ te maken. Ze moet daarbij wel af en toe verkleed gaan als jongen. Hervertelling van de Arthur-legende. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Arthurverhalen
Titel
Arthur ontmaskerd
Auteur
Philip Reeve
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Here lies Arthur
Uitgever
Hasselt: Facet, 2008
247 p.
ISBN
9789050165167

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Gwyna, ongeveer tien jaar oud, komt in dienst van de bard en verhalenverteller Myrddin, die raadgever is van Arthur. Als jongen verkleed helpt ze hem Arthurs roem te verspreiden. Myrddin neemt het daarbij met de waarheid niet zo nauw. Anders dan in de vele andere Arthur-verhalen is de Arthur in dit verhaal leider van een bende woestelingen; van een hofhouding met koene ridders is hier geen sprake. Wel komen bekende personages uit de Arthur-legenden voor. Gwyna is de hoofdpersoon die, afwisselend gekleed als meisje en als jongen, ooggetuige is van Arthurs daden. Haar ontwikkeling staat centraal in dit goed uitgewerkte, spannende verhaal. De succesvolle Engelse illustrator (1966) schrijft sinds 2001 ook met succes jeugdromans en romans voor volwassenen. Dit is een heel andere, maar zeker niet minder boeiende uitwerking van de Arthur-legende, gevat in beeldende taal, waarin de kracht van het verhalen vertellen wordt benadrukt. De auteur ontving er in 2008 de prestigieuze Carnegie Medal v…Lees verder

Arthur ontmaskerd

Hij leek minder op een god dan ik had verwacht. Een stevige, grofgebouwde man met een dikke nek en een vlezig gezicht. Zijn kortgeschoren zwarte haar werd aan de voorkant dunner en zijn schedel glansde van het zweet in het licht van het vuur. Zijn ogen waren klein en donker, diepgelegen en met een slaperige blik, maar ze konden plotseling sluw en alert worden, of jongensachtig twinkelen van plezier. Ik vermoedde dat ze gemakkelijk konden vernauwen van woede. (p. 33) Aan het woord is Gwyna, een meisje van een jaar of tien en ze heeft het hier over de befaamde koning Arthur in wiens gevolg ze een tijdlang meetrekt. Philip Reeve geeft in ‘Arthur ontmaskerd’ een eigenzinnige visie op de Arthurstof en laat op overtuigende manier zien dat de waarheid over de ‘koning voor eens en altijd’ nog lang niet achterhaald is en dat dit wellicht ook nooit zal gebeuren. De roman is opgevat als een ik-verhaal waarin Gwyna vertelt hoe ze bij de verhalenverteller Myrddin (dat is de Welshe variant van Merl…Lees verder

Over Philip Reeve

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Niccolò Caranti

Philip Reeve (Brighton, 28 februari 1966) is een Brits auteur en illustrator van jeugdboeken

Biografie

Phlip Reeve werd in 1966 geboren in Brighton, East Sussex en volgde studies illustrator aan het Cambridgeshire College of Arts and Technology (tegenwoordig de Anglia Ruskin University) en later aan de Brighton Polytechnic (tegenwoordig de University of Brighton). Voordat hij illustrator werd, werkte hij enkele jaren in een boekhandel in Brighton. Tijdens zijn studententijd en een aantal jaren daarna schreef en trad hij op in komische sketchshows met verschillende personen en onder verschillende groepsnamen, waaronder The Charles Atlas Sisters.

In 1998 schreef hij samen met Brian Mitchell de dystopische komische musical The Ministry of Biscuits. Reeve tekende cartoons voor enkele boekenseries en schreef in 2002-2003 een kinderboekenreeks getiteld Buster Bayliss.

Zijn eerste boek voor adolescent…Lees verder op Wikipedia