Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Amerikaanse pastorale

Philip Roth (auteur), Else Hoog (vertaler)
Epos over een Amerikaanse familie die in de jaren zestig verdwaasd achterblijft wanneer de zestienjarige dochter een terroriste blijkt te zijn.
Titel
Amerikaanse pastorale
Auteur
Philip Roth
Vertaler
Else Hoog
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
American pastoral
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014 | Andere uitgaven
493 p.
Aantekening
Vormt samen met Ik was getrouwd met een communist (dl. 2) en De menselijke smet (dl. 3) een trilogie
ISBN
9789023482543

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Amerikaanse romanschrijver Philip Roth (1933) behoort tot de meest spraakmakende schrijvers van zijn generatie. Een bestseller werd 'Portnoy's Complaint' (1969), een cult-roman waarin de hoofdpersoon worstelt met zijn joodse identiteit en zijn seksuele obsessies. De roman 'Amerikaanse pastorale' is een stilistisch volmaakt verhaal over het einde van een American Dream. Het leven van de joodse ex-sportheld en handschoenenfabrikant Seymour Lelov wankelt als zijn 16-jarige dochter tijdens de Vietnam-oorlog een terroristische aanslag pleegt, waarbij een dode valt. Na drie generaties hadden de Lelovs zich een respectabele plaats verworven in de Amerikaanse samenleving; succes, integratie en zelfs geluk leken afdwingbaar door positieve wilskracht en verdraagzaamheid. Seymour Lelov ontdekt op een schrijnende manier dat haat, geweld en chaos niet beheersbaar zijn. In dit eigentijdse Job-verhaal prikt Roth een heleboel Amerikaanse mythen door (bijvoorbeeld het circus rond Miss America); ook…Lees verder

Over Philip Roth

Philip Milton Roth (Newark, New Jersey, 19 maart 1933 – New York, 22 mei 2018) was een Amerikaanse literaire schrijver. Hij werd geboren als kind van tweede generatie Joods-Amerikaanse ouders.

Leven

Roth behaalde in 1955 zijn master in Engelse literatuur, waarna hij zijn dienstplicht vervulde. Hij doceerde literatuurwetenschappen aan diverse Amerikaanse universiteiten, het laatst aan de University of Pennsylvania. Vanaf 1992 legde hij zich geheel toe op het schrijven.

Op 22 februari 1959 trouwde Roth met Margaret Martinson, van wie hij zich in 1964 liet scheiden van tafel en bed. Margaret overleed in 1968 na een auto-ongeluk. In 1990 trouwde Roth met de actrice Claire Bloom; in 1994 gingen ze uit elkaar. Bij de verschijning van zijn roman I Married a Communist (1998) werd Roth door verschillende journalisten bekritiseerd omdat hij zijn breuk met Bloom zou hebben verwerkt in het mislukte huwelijk van zijn personages Ira…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek