Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De vernedering

Philip Roth (auteur), Babet Mossel (vertaler)
Een beroemde Amerikaanse acteur van 65 die zijn zelfvertrouwen verloor toen hij na twee desastreuze rollen door zijn vrouw werd verlaten, belandt in een onverwachte relatie.
Titel
De vernedering
Auteur
Philip Roth
Vertaler
Babet Mossel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The humbling
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2009
143 p.
ISBN
9789023441526 (gebonden)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Simon Axler is een 60-jarige belangrijke Amerikaanse toneelacteur die bijna van het ene moment op het andere zijn gave kwijt is: hij staat op het toneel en weet opeens niet meer waar te beginnen, hoe een zin uit te spreken, hoe in andermans te huid te kruipen. Hij valt in een depressie, trekt zich terug in zichzelf, vervreemdt zijn vrouw van zichzelf en gaat zelfs vrijwillig in een inrichting. Wanneer hij daar uitkomt, ontmoet hij een veel jongere vrouw. Het feit dat zij lesbisch is, verhindert niet dat zij een gepassioneerde verhouding beginnen, maar hoe serieuzer de affaire wordt, hoe meer Axler vreest voor een gebroken hart. Korte, maar intense roman van Amerika's meest gelauwerde nog levende schrijver; een aantal van zijn favoriete motieven (angst voor de dood, seksuele revitalisering, kunst versus leven) komt opnieuw aan bod, en plot en personages blijven levendig en vitaal, maar op het einde lijkt het verhaal thematisch toch te weinig op te leveren om tot Roths belangere werk ge…Lees verder

Over Philip Roth

Philip Milton Roth (Newark, New Jersey, 19 maart 1933 – New York, 22 mei 2018) was een Amerikaanse literaire schrijver. Hij werd geboren als kind van tweede generatie Joods-Amerikaanse ouders.

Leven

Roth behaalde in 1955 zijn master in Engelse literatuur, waarna hij zijn dienstplicht vervulde. Hij doceerde literatuurwetenschappen aan diverse Amerikaanse universiteiten, het laatst aan de University of Pennsylvania. Vanaf 1992 legde hij zich geheel toe op het schrijven.

Op 22 februari 1959 trouwde Roth met Margaret Martinson, van wie hij zich in 1964 liet scheiden van tafel en bed. Margaret overleed in 1968 na een auto-ongeluk. In 1990 trouwde Roth met de actrice Claire Bloom; in 1994 gingen ze uit elkaar. Bij de verschijning van zijn roman I Married a Communist (1998) werd Roth door verschillende journalisten bekritiseerd omdat hij zijn breuk met Bloom zou hebben verwerkt in het mislukte huwelijk van zijn personages Ira…Lees verder op Wikipedia