Het leven van een man komt steeds meer te staan in het teken van zijn ouderdomskwalen.
Onderwerp
Dood, Roth, Philip
Titel
Everyman
Auteur
Philip Roth
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage, [2011?] | Andere uitgaves
182 p.
ISBN
9780099501466 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het verhaal begint met de dood van een succesvol reclameman. In een aantal flashbacks wordt zijn fascinatie met ziekte en dood beschreven. Als kind wordt hij aan een breuk geopereerd en later volgen nog vele operaties. Hij trouwt drie keer en heeft drie kinderen: met zijn seksuele prestaties wil hij zijn angst voor de dood onderdrukken. Vlak voor zijn laatste fatale operatie laat hij zich door een grafdelver voorlichten over begraven worden. Dan kan hij de dood eindelijk accepteren. De naam van de man is niet bekend. Hij is 'Everyman' en daarmee maakt Roth het thema van de mens en zijn sterfelijkheid universeel. Het karakter van de hoofdpersoon is op boeiende wijze uitgewerkt en toont opnieuw Roths buitengewone kwaliteiten als auteur.

Over Philip Roth

Philip Milton Roth (Newark, New Jersey, 19 maart 1933 – New York, 22 mei 2018) was een Amerikaanse literaire schrijver. Hij werd geboren als kind van tweede generatie Joods-Amerikaanse ouders.

Leven

Roth behaalde in 1955 zijn master in Engelse literatuur, waarna hij zijn dienstplicht vervulde. Hij doceerde literatuurwetenschappen aan diverse Amerikaanse universiteiten, het laatst aan de University of Pennsylvania. Vanaf 1992 legde hij zich geheel toe op het schrijven.

Op 22 februari 1959 trouwde Roth met Margaret Martinson, van wie hij zich in 1964 liet scheiden van tafel en bed. Margaret overleed in 1968 na een auto-ongeluk. In 1990 trouwde Roth met de actrice Claire Bloom; in 1994 gingen ze uit elkaar. Bij de verschijning van zijn roman I Married a Communist (1998) werd Roth door verschillende journalisten bekritiseerd omdat hij zijn breuk met Bloom zou hebben verwerkt in het mislukte huwelijk van zijn personages Ira…Lees verder op Wikipedia