Boek
Nederlands

Het contraleven

Philip Roth (auteur)
Ideee͏̈nroman over militant nationalisme in Israe͏̈l, verhuld antisemitisme in de Britse middenklasse en het belang van een religieuze en politieke identiteit.
Titel
Het contraleven
Auteur
Philip Roth
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The counterlife
Editie
6de, herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2008 | Andere uitgaven
429 p.
ISBN
9789023421740
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze zeer complexe roman behandelt het conflict tussen de twee Joodse broers Zuckerman: Nathan (schrijver, satiricus en alter ego van Philip Roth) en Henry (tandarts en zeer degelijk). Wanneer een van hen een zware hartoperatie moet ondergaan, beginnen de verhalen onuitwarbaar door elkaar heen te lopen. Verlaat Henry na zijn operatie nu echt zijn brave leventje om in Israël deel van een Joodse leefgroep uit te gaan maken? Of ondergaat Nathan juist de operatie om met een eigen gezin zo'n braaf leventje op het Engelse platteland te gaan leiden? Het einde suggereert dat alles uit Nathans schrijversfantasie is voortgesproten, maar dat neemt niet weg dat zowel de 'echte' als de 'gefantaseerde' psychologische portretten van de beide broers ook na die ontknoping veel indruk achterlaten. Een provocerend en buitengewoon briljant boek, dat niet nalaat de lezer regelmatig een klap in het gezicht te geven. Literatuur van zeer hoog niveau. Goed vertaald. Door de gezamenlijke Amerikaanse critici ui…Lees verder

Over Philip Roth

Philip Milton Roth (Newark, New Jersey, 19 maart 1933 – New York, 22 mei 2018) was een Amerikaanse literaire schrijver. Hij werd geboren als kind van tweede generatie Joods-Amerikaanse ouders.

Leven

Roth behaalde in 1955 zijn master in Engelse literatuur, waarna hij zijn dienstplicht vervulde. Hij doceerde literatuurwetenschappen aan diverse Amerikaanse universiteiten, het laatst aan de University of Pennsylvania. Vanaf 1992 legde hij zich geheel toe op het schrijven.

Op 22 februari 1959 trouwde Roth met Margaret Martinson, van wie hij zich in 1964 liet scheiden van tafel en bed. Margaret overleed in 1968 na een auto-ongeluk. In 1990 trouwde Roth met de actrice Claire Bloom; in 1994 gingen ze uit elkaar. Bij de verschijning van zijn roman I Married a Communist (1998) werd Roth door verschillende journalisten bekritiseerd omdat hij zijn breuk met Bloom zou hebben verwerkt in het mislukte huwelijk van zijn personages Ira…Lees verder op Wikipedia