Boek
Engels

The humbling

Philip Roth (auteur)
Een beroemde Amerikaanse acteur van 65 die zijn zelfvertrouwen verloor toen hij na twee desastreuze rollen door zijn vrouw werd verlaten belandt in een onverwachte relatie.
Titel
The humbling
Auteur
Philip Roth
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage, 2010 | Andere uitgaves
140 p.
ISBN
9780099549376 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De beroemde Amerikaanse acteur Simon Axler (65) verloor zijn zelfvertrouwen toen hij na twee desastreuze rollen door zijn vrouw werd verlaten. Hij is zo bang om zelfmoord te plegen dat hij zich een maand laat opnemen in een psychiatrische kliniek. Weer thuis krijgt hij bezoek van de lesbische Pegeen (40), dochter van een bevriend acteursechtpaar. Pas verlaten door haar vriendin, begint ze als reactie een relatie met Simon, die haar gaat herscheppen in een vrouwelijker, heteroseksuele versie van haarzelf. Als ze maanden later zelfs een kind van hem wil, moet hij wennen aan het idee. Net als dat hem begint aan te spreken verlaat Pegeen Simon, waarna hij zijn laatste rol speelt als versmade minnaar. Romans van de belangrijke Amerikaanse auteur (1933) zijn vaak bekroond, o.a. 'American Pastoral' met de Pulitzer Prize for Fiction 1997. Ook deze roman, zijn dertigste boek, is ondanks de somberheid een juweeltje. In weinig woorden vertelt het een prachtig verhaal over de vreemde wendingen di…Lees verder

Over Philip Roth

Philip Milton Roth (Newark, New Jersey, 19 maart 1933 – New York, 22 mei 2018) was een Amerikaanse literaire schrijver. Hij werd geboren als kind van tweede generatie Joods-Amerikaanse ouders.

Leven

Roth behaalde in 1955 zijn master in Engelse literatuur, waarna hij zijn dienstplicht vervulde. Hij doceerde literatuurwetenschappen aan diverse Amerikaanse universiteiten, het laatst aan de University of Pennsylvania. Vanaf 1992 legde hij zich geheel toe op het schrijven.

Op 22 februari 1959 trouwde Roth met Margaret Martinson, van wie hij zich in 1964 liet scheiden van tafel en bed. Margaret overleed in 1968 na een auto-ongeluk. In 1990 trouwde Roth met de actrice Claire Bloom; in 1994 gingen ze uit elkaar. Bij de verschijning van zijn roman I Married a Communist (1998) werd Roth door verschillende journalisten bekritiseerd omdat hij zijn breuk met Bloom zou hebben verwerkt in het mislukte huwelijk van zijn personages Ira…Lees verder op Wikipedia