Boek
Engels
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Wanneer een jongeman de overbezorgdheid van zijn vader niet meer verdraagt, gaat hij ver van huis studeren en ontmoet er zijn noodlot.
Titel
Indignation
Auteur
Philip Roth
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage, 2009 | Andere uitgaves
233 p.
ISBN
9780099539469

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Marcus Messner, zoon van een kosjere slager uit Newark, verhaalt vanuit het hiernamaals de omstandigheden die leidden tot zijn dood. Hij had een rustig leven: enig kind, harmonieus gezin, briljant op school. Als in 1950 de Koreaanse oorlog uitbreekt, wordt zijn vader zo overbezorgd dat hij besluit verder te studeren aan een college in Winesburg, Ohio, ver van huis. Daar belandt hij van de ene in de andere ongewenste situatie: gestoorde kamergenoten, een seksuele relatie met een psychiatrische patiënte, en tenslotte nog een blindedarmontsteking. Hij lijkt overal mee weg te komen tot hij wordt gepakt op een kleinigheidje, en koppig weigert mee te werken aan de oplossing. Hij wordt verwijderd en opgeroepen voor Korea, waar hij sneuvelt. Zijn vader had gelijk. Tragische klucht van de oude meester over jeugdige dwaasheid, en het onomkoombare. Hier en daar seksueel nogal expliciet en wellicht voor sommige lezers controversieel i.v.m. de theorie over het hiernamaals die Roth terloops ontvouw…Lees verder

Over Philip Roth

Philip Milton Roth (Newark, New Jersey, 19 maart 1933 – New York, 22 mei 2018) was een Amerikaanse literaire schrijver. Hij werd geboren als kind van tweede generatie Joods-Amerikaanse ouders.

Leven

Roth behaalde in 1955 zijn master in Engelse literatuur, waarna hij zijn dienstplicht vervulde. Hij doceerde literatuurwetenschappen aan diverse Amerikaanse universiteiten, het laatst aan de University of Pennsylvania. Vanaf 1992 legde hij zich geheel toe op het schrijven.

Op 22 februari 1959 trouwde Roth met Margaret Martinson, van wie hij zich in 1964 liet scheiden van tafel en bed. Margaret overleed in 1968 na een auto-ongeluk. In 1990 trouwde Roth met de actrice Claire Bloom; in 1994 gingen ze uit elkaar. Bij de verschijning van zijn roman I Married a Communist (1998) werd Roth door verschillende journalisten bekritiseerd omdat hij zijn breuk met Bloom zou hebben verwerkt in het mislukte huwelijk van zijn personages Ira…Lees verder op Wikipedia