Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Terwijl in 1944 zijn vrienden in Europa vechten, krijgt een in Amerika achtergebleven, voor het leger afgekeurde sportleraar te maken met een polio-epidemie.
Titel
Nemesis
Auteur
Philip Roth
Vertaler
Babet Mossel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Nemesis
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011 | Andere uitgaven
263 p.
ISBN
9789023466635 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Philip Roth (1933) domineert de Amerikaanse literatuur al ruim vijftig jaar met spraakmakende en veelvuldig bekroonde romans. ‘Nemesis’ vertelt het dramatische verhaal van de 23-jarige sportleraar Bucky Castor, die zijn rooskleurige toekomstdroom ziet verdampen tijdens een polio-epidemie in zijn geboortestad Newark. De roman speelt in de bloedhete zomer van 1944. Terwijl zijn vrienden in Europa tegen de Duitsers vechten, krijgt de achtergebleven, door het leger afgekeurde Bucky te maken met een onzichtbare vijand die aast op de kinderen van Newark. Bucky die als speelplaatsleider tientallen kinderen van de straat houdt met sport en spel, gaat door een diep dal als een aantal van zijn pupillen door polio wordt geveld. Hij zwicht voor het appel van zijn verloofde om zich bij haar te voegen als jeugdleider in een zomerkamp ver weg van de besmettingshaard. Hun idyllisch samenzijn is van korte duur. Na een week slaat ook in het zomerkamp de polio toe. Met deze grimmige roman over de onverb…Lees verder

Over Philip Roth

Philip Milton Roth (Newark, New Jersey, 19 maart 1933 – New York, 22 mei 2018) was een Amerikaanse literaire schrijver. Hij werd geboren als kind van tweede generatie Joods-Amerikaanse ouders.

Leven

Roth behaalde in 1955 zijn master in Engelse literatuur, waarna hij zijn dienstplicht vervulde. Hij doceerde literatuurwetenschappen aan diverse Amerikaanse universiteiten, het laatst aan de University of Pennsylvania. Vanaf 1992 legde hij zich geheel toe op het schrijven.

Op 22 februari 1959 trouwde Roth met Margaret Martinson, van wie hij zich in 1964 liet scheiden van tafel en bed. Margaret overleed in 1968 na een auto-ongeluk. In 1990 trouwde Roth met de actrice Claire Bloom; in 1994 gingen ze uit elkaar. Bij de verschijning van zijn roman I Married a Communist (1998) werd Roth door verschillende journalisten bekritiseerd omdat hij zijn breuk met Bloom zou hebben verwerkt in het mislukte huwelijk van zijn personages Ira…Lees verder op Wikipedia