Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Patrimonium : een waar verhaal

Philip Roth (auteur), Else Hoog (vertaler)
Verslag van de ziektegeschiedenis en het aftakelingsproces van de 86-jarige vader van de auteur.
Titel
Patrimonium : een waar verhaal
Auteur
Philip Roth
Vertaler
Else Hoog
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Patrimony : a true story
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018 | Andere uitgaves
206 p. : ill.
ISBN
9789403127507 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 44 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit portret van zijn vader doet de bekende Amerikaanse schrijver Philip Roth (1933) verslag van diens leven, vooral na de dood van zijn vrouw, en schrijft hij over de band die hij met zijn vader had. Deze leidt aanvankelijk een actief leven, maar alles verandert als hij een grote hersentumor blijkt te hebben. Omdat deze moeilijk operabel is en de kans op volledig herstel klein, besluit de 86-jarige Herman Roth zich niet te laten opereren. Nadat hij nog een aantal maanden betrekkelijk zelfstandig heeft geleefd en vrij intensief contact had met zijn zoon, sterft hij zonder veel pijn. Heel indringend, zonder sentimentaliteit, en met humor doet de auteur verslag van zijn vaders laatste jaren en zijn ziekteproces. Daarnaast is het een mooie beschrijving van de toch intense band tussen een kritische zoon en zijn lastige vader. Paperback; vrij kleine druk.

Over Philip Roth

Philip Milton Roth (Newark, New Jersey, 19 maart 1933 – New York, 22 mei 2018) was een Amerikaanse literaire schrijver. Hij werd geboren als kind van tweede generatie Joods-Amerikaanse ouders.

Leven

Roth behaalde in 1955 zijn master in Engelse literatuur, waarna hij zijn dienstplicht vervulde. Hij doceerde literatuurwetenschappen aan diverse Amerikaanse universiteiten, het laatst aan de University of Pennsylvania. Vanaf 1992 legde hij zich geheel toe op het schrijven.

Op 22 februari 1959 trouwde Roth met Margaret Martinson, van wie hij zich in 1964 liet scheiden van tafel en bed. Margaret overleed in 1968 na een auto-ongeluk. In 1990 trouwde Roth met de actrice Claire Bloom; in 1994 gingen ze uit elkaar. Bij de verschijning van zijn roman I Married a Communist (1998) werd Roth door verschillende journalisten bekritiseerd omdat hij zijn breuk met Bloom zou hebben verwerkt in het mislukte huwelijk van zijn personages Ira…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek