Boek
Engels

The plot against America

Philip Roth (auteur)
Als in 1940 de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet worden gewonnen door Roosevelt, maar door de populaire piloot Lindbergh heeft dat door diens nazi-sympathiee͏̈n grote gevolgen.
Titel
The plot against America
Auteur
Philip Roth
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage, 2018 | Andere uitgaves
391 p.
ISBN
9781529110814 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Fictieve historische roman die het antwoord zoekt op de vraag: wat als de rabiate jodenhater en Hitler-bewonderaar Charles Lindbergh (ja, de vliegtuigheld) de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 1940 had gewonnen? De auteur vertelt het verhaal vanuit het standpunt van een achtjarige joodse jongen en beschrijft hoe de politieke gebeurtenissen een verpletterende invloed hebben op het alledaagse leven binnen de joodse gemeenschap van een kleine stad. Zelfs binnen het gezin Roth gebeuren er psychologische drama's door de gemaakte keuzes. Philip Roth voorstellen hoeft niet meer en dit werk is alweer een onthutsende psychologische historische roman die net zo goed in het heden zou kunnen spelen. Een ietwat langdradig maar toch meesterlijk en met veel verbeelding (en research) geschreven politiek epos. Moeilijk, maar een plezier om te lezen.

Over Philip Roth

Philip Milton Roth (Newark, New Jersey, 19 maart 1933 – New York, 22 mei 2018) was een Amerikaanse literaire schrijver. Hij werd geboren als kind van tweede generatie Joods-Amerikaanse ouders.

Leven

Roth behaalde in 1955 zijn master in Engelse literatuur, waarna hij zijn dienstplicht vervulde. Hij doceerde literatuurwetenschappen aan diverse Amerikaanse universiteiten, het laatst aan de University of Pennsylvania. Vanaf 1992 legde hij zich geheel toe op het schrijven.

Op 22 februari 1959 trouwde Roth met Margaret Martinson, van wie hij zich in 1964 liet scheiden van tafel en bed. Margaret overleed in 1968 na een auto-ongeluk. In 1990 trouwde Roth met de actrice Claire Bloom; in 1994 gingen ze uit elkaar. Bij de verschijning van zijn roman I Married a Communist (1998) werd Roth door verschillende journalisten bekritiseerd omdat hij zijn breuk met Bloom zou hebben verwerkt in het mislukte huwelijk van zijn personages Ira…Lees verder op Wikipedia