Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Portnoy's klacht

Philip Roth (auteur)

Portnoy's klacht

Genre:
In de vorm van een biecht vertelt de 33-jarige hoofdpersoon over zijn leven waarin hij de seksualiteit en de erotiek tot het uiterste wil beleven, hetgeen volkomen in tegenstelling is tot zijn strenge joodse opvoeding en de dwangbuis van zijn jeugd.
Titel
Portnoy's klacht
Auteur
Philip Roth
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Portnoy's complaint
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 1981 | Andere uitgaves
279 p.
ISBN
90-290-6222-3

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Herdruk van de mooie vertaling van de wereldwijde controversiële bestseller ‘Portnoy’s complaint’ (1969). De 33-jarige Alexander Portnoy legt zijn hart bloot aan Dr. O. Spielvogel, een Freudiaans georiënteerde psychiater. A.’s klachten zijn diep geworteld in zijn jeugd. Hij groeit rond 1930 op in een vrij streng joods gezin met een vreemde, dominante, bemoeizuchtige moeder, aan wie hij probeert te ontsnappen via dwangmatige seksualiteit. Zelfs als hij volwassen is en advocaat, probeert zij z’n leven nog te beïnvloeden. Hij worstelt met z’n oedipuscomplex, joodse identiteit en seksualiteit, gaat relaties aan met gojims, met wie hij bizarre seks wil, maar vindt er geen bevrediging in. Na een turbulente relatie met de dominante Mary Jane (The Monkey) en een vergeefse zoektocht naar geluk in Israël met een joodse vrouw vertelt hij zijn verhaal aan Spielvogel. Maar die wordt kwaad en schreeuwt dat hij nu eindelijk eens met de behandeling wil beginnen. In dit explosief, onverbloemd en humor…Lees verder

Over Philip Roth

Philip Milton Roth (Newark, New Jersey, 19 maart 1933 – New York, 22 mei 2018) was een Amerikaanse literaire schrijver. Hij werd geboren als kind van tweede generatie Joods-Amerikaanse ouders.

Leven

Roth behaalde in 1955 zijn master in Engelse literatuur, waarna hij zijn dienstplicht vervulde. Hij doceerde literatuurwetenschappen aan diverse Amerikaanse universiteiten, het laatst aan de University of Pennsylvania. Vanaf 1992 legde hij zich geheel toe op het schrijven.

Op 22 februari 1959 trouwde Roth met Margaret Martinson, van wie hij zich in 1964 liet scheiden van tafel en bed. Margaret overleed in 1968 na een auto-ongeluk. In 1990 trouwde Roth met de actrice Claire Bloom; in 1994 gingen ze uit elkaar. Bij de verschijning van zijn roman I Married a Communist (1998) werd Roth door verschillende journalisten bekritiseerd omdat hij zijn breuk met Bloom zou hebben verwerkt in het mislukte huwelijk van zijn personages Ira…Lees verder op Wikipedia