Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Sabbaths theater

Philip Roth (auteur), Babet Mossel (vertaler)
Terugblik op het seksueel hyperactieve leven van een joods-Amerikaanse poppenspeler van middelbare leeftijd in het Amerika van de afgelopen vijftig jaar.
Onderwerp
Dood en liefde
Titel
Sabbaths theater
Auteur
Philip Roth
Vertaler
Babet Mossel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sabbath's theater
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018 | Andere uitgaves
515 p.
ISBN
9789403129600 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zelfs op zijn vierenzestigste speelt seks nog steeds de hoofdrol in het leven van een voormalig poppenspeler. Als zijn vriendin, met wie hij een gepassioneerde relatie heeft, plotseling sterft aan kanker, weet hij zich geen raad meer. In een speurtocht naar zijn verleden, met alle uitspattingen en rampen die dan weer boven komen, probeert hij orde op zaken te stellen. Dit brengt hem aan het einde van zijn krachten. Als hij echter op het punt staat om er zelf een einde aan te maken, merkt hij dat hij daar nog niet aan toe is: 'Hoe kon hij gaan, alles wat hij haatte, was hier'. Net als zijn beroemde roman 'Portnoy's complaint' is ook deze roman een meesterlijke stortvloed van woorden, die ondanks de soms aan pornografie grenzen passages zoveel humor bevat, dat het verhaal blijft boeien tot het einde. De vertaler moet een helse klus hebben gehad om deze vertaling tot een goed einde te brengen, wat zeker gelukt is. Paperback; kleine druk.

Over Philip Roth

Philip Milton Roth (Newark, New Jersey, 19 maart 1933 – New York, 22 mei 2018) was een Amerikaanse literaire schrijver. Hij werd geboren als kind van tweede generatie Joods-Amerikaanse ouders.

Leven

Roth behaalde in 1955 zijn master in Engelse literatuur, waarna hij zijn dienstplicht vervulde. Hij doceerde literatuurwetenschappen aan diverse Amerikaanse universiteiten, het laatst aan de University of Pennsylvania. Vanaf 1992 legde hij zich geheel toe op het schrijven.

Op 22 februari 1959 trouwde Roth met Margaret Martinson, van wie hij zich in 1964 liet scheiden van tafel en bed. Margaret overleed in 1968 na een auto-ongeluk. In 1990 trouwde Roth met de actrice Claire Bloom; in 1994 gingen ze uit elkaar. Bij de verschijning van zijn roman I Married a Communist (1998) werd Roth door verschillende journalisten bekritiseerd omdat hij zijn breuk met Bloom zou hebben verwerkt in het mislukte huwelijk van zijn personages Ira…Lees verder op Wikipedia