Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Bij afwezigheid van mannen : roman

Philippe Besson (auteur)

Bij afwezigheid van mannen : roman

Philippe Besson (auteur)
In 1916 beleven een 16-jarige scholier en een 21-jarige frontsoldaat, die de zoon van Marcel Proust blijkt te zijn, de week van hun liefde, die zich tragisch lijkt te ontwikkelen.
Titel
Bij afwezigheid van mannen : roman
Auteur
Philippe Besson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
En l'absence des hommes
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2003 | Andere uitgaves
176 p.
ISBN
90-263-1752-2

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 31 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 16-jarige Vincent de l'Etoile -- amandelvormige groene ogen, zwart haar en de huid van een meisje -- wordt tijdens de zomer van 1916 in Parijs geconfronteerd met het echte leven en de ware liefde. Hij ontmoet in de salon van Markiezin de V. de 45-jarige Marcel P., een groot en beroemd schrijver. ("Zouden wij elkaar hebben ontmoet zonder de oorlog, zonder deze stralende zomer waarin de mannen afwezig zijn?") Ze zullen elkaar de volgende dagen ontmoeten in diverse gelegenheden, waaronder het beroemde Ritz hotel, maar ook in de beslotenheid van de met kurk behangen werkkamer/slaapkamer van de schrijver. Hun relatie blijft intiem vriendschappelijk maar is ook erotisch geladen. Tezelfdertijd ontstaat er een liefdesverhouding tussen Vincent en Arthur, de zoon van de huishoudster van de familie, Blanche Valès, die voor een week met verlof is van het front. ("Wij zijn bezig het grootste avontuur van de wereld te beleven, geobsedeerd door de oorlog, de angst en de dood.")

Vincent lee…Lees verder
De titel verwijst naar de periode in de Eerste Wereldoorlog waarin de meeste Franse mannen naar het front moesten. De hoofdpersoon van deze roman, tevens de verteller, Vincent, is een zestienjarige jongen die de dans ontspringt. Hij heeft in Parijse intellectuele kringen een zekere Marcel ontmoet, in wie de lezer gemakkelijk de schrijver Marcel Proust herkent. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken. Maar Vincent ontmoet ook Arthur die op verlof is: de zoon van de werkster thuis. Hun ontmoeting loopt uit op een heftige erotische relatie. Dat is het eerste deel: de offergave van het lichaam. In het tweede deel is Arthur naar het front en Marcel naar Illiers. Ze schrijven elkaar brieven. In het laatste deel is Arthur omgekomen en blijkt hij, volgens het verhaal van zijn moeder, de zoon van Marcel te zijn. Een zeer boeiende, originele roman in een prachtige stijl die aan Proust doet denken. In Frankrijk trok de roman zeer de aandacht en won hij prijzen. Gebonden; kleine druk.

Over Philippe Besson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door S. Veyrié

Philippe Besson (Barbezieux-Saint-Hilaire, 29 januari 1967) is een Frans schrijver, dramaturg, literatuurcriticus en tv-animator.

Levensloop

Zijn vader was onderwijzer en zijn moeder notarisklerk. Hij haalde diploma's aan de École supérieure de commerce in Rouen en behaalde een licentiaat in sociaal recht. Vanaf 1989 woonde hij in Parijs en werkte er als jurist en leraar sociaal recht.

Hij was gedurende vijf jaar de rechterhand van Laurence Parisot, als directeur human resources, vervolgens secretaris-generaal van het Institut français d'opinion publique. Daarna in dezelfde functie bij T-Online France.

In 1999 schreef hij zijn eerste roman, En l'absence des hommes, in 2001 uitgegeven bij Julliard. Het werk kende succes. In 2001 publiceerde hij de roman Son frère, die in 2003 door Patrice Chéreau verfilmd werd. Deze film ontving de Zilveren Beer op het festival van Berlijn.

Na no…Lees verder op Wikipedia