Boek
Frans

Dîner à Montréal : roman

Philippe Besson (auteur)

Dîner à Montréal : roman

Philippe Besson (auteur)
Na twintig jaar ontmoet de schrijver een vroegere geliefde met wie hij openhartig terugblikt.
Titel
Dîner à Montréal : roman
Auteur
Philippe Besson
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Julliard, 2019
190 p.
Aantekening
Vervolg op: dl. 1 Arrête avec tes mensonges en dl. 2 Un certain Paul Darrigrand
ISBN
9782260053170 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 25 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Autobiografische roman. Op een van zijn reizen staat de auteur (1967) bij een signeersessie in een boekhandel in Montréal, Canada, ineens oog in oog met Paul Darrigrand, voormalig studievriend, met wie hij twintig jaar geleden enige tijd een intense liefdesrelatie had. Deze relatie is indertijd beëindigd omdat Paul besloot bij zijn vrouw Isabelle te blijven (zie ‘Un certain Paul Darrigrand’*). Ze besluiten elkaar weer te zien en dat gebeurt tijdens een diner waarbij ook Isabelle en Antoine, huidige vriend van de auteur, een jongen van begin twintig, aanwezig zijn. Wat volgt is een subtiele beschrijving van de pogingen die de ex-minnaars doen om het verleden op te halen en, soms onderbroken door een korte afwezigheid van Antoine en Isabelle, hun ware gevoelens uit te spreken over hun vroegere liefdesgeschiedenis. Dit levert een boeiende en verhelderende dialoog op, waarbij ze elkaar zaken onthullen die vroeger onuitgesproken bleven. Een zeer persoonlijk en fascinerend verhaal.

Over Philippe Besson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door S. Veyrié

Philippe Besson (Barbezieux-Saint-Hilaire, 29 januari 1967) is een Frans schrijver, dramaturg, literatuurcriticus en tv-animator.

Levensloop

Zijn vader was onderwijzer en zijn moeder notarisklerk. Hij haalde diploma's aan de École supérieure de commerce in Rouen en behaalde een licentiaat in sociaal recht. Vanaf 1989 woonde hij in Parijs en werkte er als jurist en leraar sociaal recht.

Hij was gedurende vijf jaar de rechterhand van Laurence Parisot, als directeur human resources, vervolgens secretaris-generaal van het Institut français d'opinion publique. Daarna in dezelfde functie bij T-Online France.

In 1999 schreef hij zijn eerste roman, En l'absence des hommes, in 2001 uitgegeven bij Julliard. Het werk kende succes. In 2001 publiceerde hij de roman Son frère, die in 2003 door Patrice Chéreau verfilmd werd. Deze film ontving de Zilveren Beer op het festival van Berlijn.

Na no…Lees verder op Wikipedia