Boek
Nederlands

Een onbewaakt ogenblik

Philippe Besson (auteur)
+1
Een onbewaakt ogenblik
×
Een onbewaakt ogenblik Een onbewaakt ogenblik

Een onbewaakt ogenblik

Philippe Besson (auteur)
Na een onterechte gevangenisstraf uitgezeten te hebben wegens schuld aan de dood van zijn kind keert een man terug in zijn geboortedorp.
Titel
Een onbewaakt ogenblik
Auteur
Philippe Besson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Un instant d'abandon
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2006
181 p.
ISBN
90-263-1939-8

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Thomas Sheppard woont zijn hele leven al in Falmouth, een vissersdorpje aan de kust van Cornwall met een haven voor veerboten en een vuurtoren. Hij trouwt er op zijn twintigste met het mooiste meisje van het dorp, maar hun zoontje zal op zijn achtste levensjaar overlijden, wanneer hij met Thomas een boottochtje maakt. Omdat hij de stormwaarschuwing had genegeerd, wordt hem dit ongeval zeer kwalijk genomen en zijn vrouw, Marianne, klaagt hem aan voor doodslag. Wanneer het verhaal begint wordt hij door de politie opgehaald om een gevangenisstraf van vijf jaar uit te zitten. Het boek zelf wordt onderverdeeld in vier boeken met de titels: 'Thomas of de zondaar', 'Rajiv of de fout', 'Betty of de straf' en 'Luke of de redding' (een verwijzing naar de bekende romancyclus van Hermann Broch?). Langzamerhand ontwikkelt zich aan de hand van de bedenkingen van deze vier personages, telkens beschreven vanuit het blikveld van Thomas, het verhaal van de intieme werkelijkheid van de gebeurtenissen. "…Lees verder
Na vijf jaar cel wegens vermeende schuld aan de dood van zijn kind keert Thomas Sheppard terug in Falmouth, een vissersplaats in Cornwall: benepen houding van de plaatselijke bevolking, terugblik op zijn verleden door de ik-figuur. De domme kwaadaardigheid van de verstikkende, gesloten dorpsgemeenschap en de aan twee andere paria's zoals hij opgebiechte werkelijkheid van zijn huwelijk met Marianne en het gevangenisregime bevestigen het zelfbeeld van een buitenstaander op zoek naar zijn eigen identiteit. In zeer korte hoofdstukjes, hooguit twee, drie bladzijden lang, ontvouwt de Franse auteur (1968) beetje bij beetje, traag maar gestaag de onontkoombare uitkomst van de wending in Thomas' leven, zijn wedergeboorte. Het relaas mag dan aangrijpende accenten bevatten, de reacties van dezen en genen zijn wel erg zwaar aangezet en doen afbreuk aan de geloofwaardigheid. Kleine druk.

Over Philippe Besson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door S. Veyrié

Philippe Besson (Barbezieux-Saint-Hilaire, 29 januari 1967) is een Frans schrijver, dramaturg, literatuurcriticus en tv-animator.

Levensloop

Zijn vader was onderwijzer en zijn moeder notarisklerk. Hij haalde diploma's aan de École supérieure de commerce in Rouen en behaalde een licentiaat in sociaal recht. Vanaf 1989 woonde hij in Parijs en werkte er als jurist en leraar sociaal recht.

Hij was gedurende vijf jaar de rechterhand van Laurence Parisot, als directeur human resources, vervolgens secretaris-generaal van het Institut français d'opinion publique. Daarna in dezelfde functie bij T-Online France.

In 1999 schreef hij zijn eerste roman, En l'absence des hommes, in 2001 uitgegeven bij Julliard. Het werk kende succes. In 2001 publiceerde hij de roman Son frère, die in 2003 door Patrice Chéreau verfilmd werd. Deze film ontving de Zilveren Beer op het festival van Berlijn.

Na no…Lees verder op Wikipedia