Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Nazomer

Philippe Besson (auteur)
Twee oudgeliefden ontmoeten elkaar na vijf jaar opnieuw in een bar en onderzoeken wat er over is van hun liefde.
Onderwerp
Verloren geliefde
Titel
Nazomer
Auteur
Philippe Besson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'arrière-saison
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2003
ISBN
90-263-1813-8

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 43 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het schilderij 'Nighthawks' van de Amerikaanse kunstenaar Edward Hopper stelt een bar voor gelegen op de hoek van een straat waarin we door de grote glazen ramen vier personages waarnemen: een koppel, man met gleufhoed, vrouw in rode jurk, tegenover een barman in wit pak en een andere cliënt op de rug gezien. In de suggestieve interpretatie die Philippe Besson geeft van dit beeld komen de personages, met "de verwilderde blik van de eenzaamheid", tot leven. De vrouw, de 35-jarige toneelschrijfster Louise Cooper, heeft in haar stamcafé bij Phillies in Kaap Cod, gelegen aan de Atlantische Oceaan, een afspraak met Norman, een getrouwde man die haar beloofd heeft dat hij die dag zal breken met zijn vrouw. Het is een zwoele zondagavond en terwijl ze wacht op zijn bericht haalt ze herinneringen op met Ben, de barman die ze al jaren kent. Dan komt onverwacht haar ex-lief Stephen Townsend binnen, die haar vertelt dat zijn huwelijk op de klippen is gelopen en laat verstaan dat hij niet ongenege…Lees verder
Geïnspireerd door het op de flap gereproduceerde schilderij "Nighthawks" uit 1942 van de Amerikaanse realist Edward Hopper kiest de Franse auteur (1967) in zijn derde roman een soortgelijke kroeg als plaats van handeling: "Phillies". Hier niet gesitueerd op de hoek van Greenwich Avenue (N.Y.), maar in Cape Cod, waar Hopper inderdaad een tweede huis bezat. Het verhaal is simpel: twee vroegere minnaars, Louise Cooper en Stephen Townsend, treffen elkaar daar en overbruggen al pratend de vroegere breuk -des te gemakkelijker nu beiden kortelings weer vrij zijn. Het mobieltje van Louise dat zich regelmatig meldt, verstoort natuurlijk de illusie terug in de jaren '40 te zijn, voor het overige zijn de dialoog tussen het tweetal en hun scala van wisselende gevoelens vergelijkbaar met wat al zo vaak beschreven is en zal worden. Het amoureuze spanningsveld tussen man en vrouw is subtiel geanalyseerd. De auteur heeft inmiddels een vierde roman op stapel staan, te verschijnen onder de titel "Un ga…Lees verder

Over Philippe Besson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door S. Veyrié

Philippe Besson (Barbezieux-Saint-Hilaire, 29 januari 1967) is een Frans schrijver, dramaturg, literatuurcriticus en tv-animator.

Levensloop

Zijn vader was onderwijzer en zijn moeder notarisklerk. Hij haalde diploma's aan de École supérieure de commerce in Rouen en behaalde een licentiaat in sociaal recht. Vanaf 1989 woonde hij in Parijs en werkte er als jurist en leraar sociaal recht.

Hij was gedurende vijf jaar de rechterhand van Laurence Parisot, als directeur human resources, vervolgens secretaris-generaal van het Institut français d'opinion publique. Daarna in dezelfde functie bij T-Online France.

In 1999 schreef hij zijn eerste roman, En l'absence des hommes, in 2001 uitgegeven bij Julliard. Het werk kende succes. In 2001 publiceerde hij de roman Son frère, die in 2003 door Patrice Chéreau verfilmd werd. Deze film ontving de Zilveren Beer op het festival van Berlijn.

Na no…Lees verder op Wikipedia