Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Verzoening

Philippe Besson (auteur)
+1
Verzoening
×
Verzoening Verzoening

Verzoening

Philippe Besson (auteur)
Genre:
In vier lange brieven aan haar voormalige geliefde tracht een vrouw te verwerken dat hij haar verliet.
Onderwerp
Verloren geliefde
Titel
Verzoening
Auteur
Philippe Besson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Se résoudre aux adieux
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2008
142 p.
ISBN
9789041412379

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Heb je me echt wel gekend ? Wat weet je eigenlijk van mij ?" Dat zijn de vragen die Louise stelt in een brief aan Clément, de getrouwde man waarmee ze een tijd lang een verhouding had, en die uiteindelijk toch voor zijn eigen vrouw en kinderen koos.

Louise is dan op reis in Havana, op de vlucht voor zichzelf en haar herinneringen, en in de hoop zo haar verloren droom te kunnen vergeten. Ze blijft brieven schrijven aan Clément vanuit New York, tot in de Oriënt-Express op weg naar Parijs en naar huis, waar ze geobsedeerd hun geschiedenis blijft herkauwen. Ze bekent ook dat ze ooit zijn vrouw is gaan opzoeken, maar stelt hem meteen gerust: ze heeft haar niet gesproken. Ze concludeert met de woorden: "Ik droomde van een geliefde, jij was alleen bereid een minnaar te zijn". Anderhalf jaar later schrijft Louise haar zevende en laatste brief: "Vincent is gebeurd. Ik ben op iets anders overgegaan". Ze zal Clément nog één keer tegen het lijf lopen, maar daar blijft het bij.

Phil…Lees verder
Vertaling van de voorlaatste roman uit 2007 van de Franse schrijver (1967). Louise heeft een relatie gehad met Clément, een getrouwde zakenman. Ze kan hem niet vergeten, daarom schrijft ze hem brieven. Eerst vanuit Havana, daarna vanuit New York, Venetië en de Oriënt-Expres en ten slotte vanuit Parijs. De lezer komt langzaam achter de relatie, de personages en vooral de liefde van Louise die maar moeilijk wil doven. Ze gaat er niet vanuit dat Clément haar terugschrijft, af en toe oppert ze zelfs dat hij de brieven ongelezen weggooit. Dat maakt haar woorden nog dramatischer. Tegelijk beseft ze dat ze vooral voor zichzelf schrijft, om haar verloren liefde een plek te geven. In de laatste brief vertelt ze over een nieuwe man in haar leven, Vincent. Ze kan nu de liefde voor Clément afsluiten. De lezer krijgt maar een kant van het verhaal te horen. Louise’s versie. Er blijft genoeg over om in te vullen. Is Clément zoals hij wordt voorgesteld, maakt Louise de affaire niet groter dan die was…Lees verder

Over Philippe Besson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door S. Veyrié

Philippe Besson (Barbezieux-Saint-Hilaire, 29 januari 1967) is een Frans schrijver, dramaturg, literatuurcriticus en tv-animator.

Levensloop

Zijn vader was onderwijzer en zijn moeder notarisklerk. Hij haalde diploma's aan de École supérieure de commerce in Rouen en behaalde een licentiaat in sociaal recht. Vanaf 1989 woonde hij in Parijs en werkte er als jurist en leraar sociaal recht.

Hij was gedurende vijf jaar de rechterhand van Laurence Parisot, als directeur human resources, vervolgens secretaris-generaal van het Institut français d'opinion publique. Daarna in dezelfde functie bij T-Online France.

In 1999 schreef hij zijn eerste roman, En l'absence des hommes, in 2001 uitgegeven bij Julliard. Het werk kende succes. In 2001 publiceerde hij de roman Son frère, die in 2003 door Patrice Chéreau verfilmd werd. Deze film ontving de Zilveren Beer op het festival van Berlijn.

Na no…Lees verder op Wikipedia