Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Zijn broer

Philippe Besson (auteur)
Een homoseksuele jongeman beschrijft in zijn dagboek het lijden en sterven van zijn geliefde broer.
Onderwerp
Broers, Dood, Ziek zijn
Titel
Zijn broer
Auteur
Philippe Besson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Son frère
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2004
148 p.
ISBN
90-263-1753-0

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ik laat een roman in wording in de steek en schrijf over Thomas." Dat wil zeggen over de fatale bloedziekte die de jongere broer van de verteller Lucas plots heeft overvallen en die hem enkele maanden later zal vellen. Het verhaal begint op zeven maart, wanneer de 28-jarige debuterende schrijver Lucas een desperaat telefoontje krijgt van zijn broer waarin deze hem het catastrofale nieuws meldt. Beurtelings krijgen we dan het verhaal van de diverse onderzoeken en behandelingen die Thomas ondergaat, tot aan het moment dat de artsen de handdoek in de ring gooien, en de laatste twee maanden die Thomas en Lucas samen zullen doorbrengen in het zomerhuis van hun kinderjaren, op het eiland Île de Ré aan de Bretoense kust.
In deze kroniek van een aangekondigde dood gaat het in de eerste plaats om de intense verhouding tussen beide broers die, op één enkele uitzondering na, geen geheimen voor elkaar hebben. Die relatie wordt in de laatste weken nog hechter, ook al omdat zowel de vrouw van Th…Lees verder
In deze korte roman vertelt de jonge Franse auteur Philippe Besson (1968, niet te verwarren met de iets oudere Patrick Besson) de laatste maanden van 'zijn broer' die lijdt aan een fatale bloedziekte. De verteller Lucas somt in dagboek-achtige notities de beproevingen op waaraan zijn zieke broer Thomas wordt blootgesteld door kil ziekenhuispersoneel, zijn eenzame gevecht en hij herinnert zich in deze droevige dagen des te intenser hun gelukkige jeugd aan zee en de hechte band die zij samen gesmeed hebben. Het vermoedelijk autobiografische verhaal wordt tot een roman verbreed door enkele artistieke kunstgrepen die de pure authenticiteit van het gegeven enigszins geweld aandoen, maar de vertelling blijft boeien door uit het leven gegrepen details en vooral door het groeiende besef dat wij bij een dergelijk lijden toch aan de zijlijn staan. Gebonden, kleine druk.

Over Philippe Besson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door S. Veyrié

Philippe Besson (Barbezieux-Saint-Hilaire, 29 januari 1967) is een Frans schrijver, dramaturg, literatuurcriticus en tv-animator.

Levensloop

Zijn vader was onderwijzer en zijn moeder notarisklerk. Hij haalde diploma's aan de École supérieure de commerce in Rouen en behaalde een licentiaat in sociaal recht. Vanaf 1989 woonde hij in Parijs en werkte er als jurist en leraar sociaal recht.

Hij was gedurende vijf jaar de rechterhand van Laurence Parisot, als directeur human resources, vervolgens secretaris-generaal van het Institut français d'opinion publique. Daarna in dezelfde functie bij T-Online France.

In 1999 schreef hij zijn eerste roman, En l'absence des hommes, in 2001 uitgegeven bij Julliard. Het werk kende succes. In 2001 publiceerde hij de roman Son frère, die in 2003 door Patrice Chéreau verfilmd werd. Deze film ontving de Zilveren Beer op het festival van Berlijn.

Na no…Lees verder op Wikipedia