Het keurige bestaan van de vijftiger Paul, neurochirurg, komt op losse schroeven te staan door een ontmoeting met het mooie, jonge meisje Lou dat hem stalkt en alsmaar rozen toestuurt. Hij worstelt met existentiële vragen over zijn huwelijk, midlifecrisis, onbehagen en vervreemding.
Titel
Avant l'hiver / régie et scen. Philippe Claudel
Regisseur
Philippe Claudel
Componist
André Dziezuk
Acteur
Daniel Auteuil 1950- Kristin Scott Thomas Leila Bekhti Richard Berry 1950- (FR)
Taal
Frans
Uitgever
Lumière, 2014
1 dvd-video
Oorspr. opname
2013
Speelduur
143 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5425019007591
mooov

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Frans drama uit 2013 van regisseur en succesvol auteur Philippe Claudel (Il y a longtemps que je t´aime; Tous les soleils), met Daniël Auteuil, Kristin Scott Thomas e.a. Het keurige bestaan van de vijftiger Paul, neurochirurg, komt op losse schroeven te staan door een ontmoeting met het mooie, jonge meisje Lou dat hem stalkt en alsmaar rozen toestuurt. Hij worstelt met existentiële vragen over zijn huwelijk, midlifecrisis, onbehagen en vervreemding. Kevin Toma (Volkskrant 19-12-'13) geeft 2 (van 5) sterren: 'Spannend of dwingend wordt de film niet, met al die scenariotrucjes en eindeloos opgebouwde cresendo´s. Je ziet wel dat Claudel ergens naar toe werkt, maar voelt het niet.' André Waardenburg (NRC 18-12-'13) geeft 3 (van 5) bolletjes: 'Claudel gooide zijn tikje melancholieke bespiegelingen over ouder worden en het voorbijgaan van het leven in de vorm van een thriller die net iets te keurig blijft om grote indruk te maken.'

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia

Suggesties