Boek
Frans
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

L'enquête : roman

Philippe Claudel (auteur)
Een onderzoeker moet een golf van zelfmoorden bij een groot bedrijf zien te verklaren.
Titel
L'enquête : roman
Auteur
Philippe Claudel
Taal
Frans
Editie
1
Uitgever
Paris: Stock, 2010 | Andere uitgaves
277 p.
ISBN
9782234065154 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Regen en natte sneeuw, een grauwe stad, droefgeestige straten. In die triestheid nu moet de brave Onderzoeker een golf van zelfmoorden bij de Onderneming zien te klaren. Wat volgt is een kafkaiaanse worsteling door te dringen tot het innerlijk van dat bastion van beton, een niet meer op menselijke maat toegesneden samenleving. Een muffe hotelkamer, een telefonische noodkreet, schransende toeristen, haveloze illegalen, onheuse bejegeningen, verkeersoverlast en soortgelijk ongemak markeren de route naar het dominante bolwerk en vormen significante taferelen ter illustratie van het klimaat van beklemming en vervreemding. Moeizaam ingesluisd in het strikt gereglementeerde, technologisch geavanceerde machtsblok verliest de volhoudende Onderzoeker dan toch geleidelijk grip op de gebeurtenissen, loopt hij vast in een doolhof van wanen. Is er nog redding, een uitgang? Het resultaat is een deprimerende parabel, die dank zij de compositorische kwaliteiten van Claudel (1962) de cultuurpessimisti…Lees verder

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia