De dertienjarige Jimmy is op zoek naar de geborgenheid die hij van zijn verslaafde moeder en zijn criminele stiefvader niet krijgt.
Titel
Une enfance / regie en scen. Philippe Claudel
Regisseur
Philippe Claudel
Acteur
Alexi Mathieu Angelica Sarre Pierre Deladonchamps Jules Gauzelin Patrick D'Assumçao
Taal
Frans
Uitgever
Lumière, 2016
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
99 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5425019009885
mooov

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Speelfilm uit 2015 van schrijver/regisseur Philippe Claudel (Il y a longtemps que je t'aime). Jimmy (13) heeft een verslaafde moeder en een criminele stiefvader. Samen met zijn broertje probeert hij er het beste van te maken. Niet makkelijk als zijn stiefvader geregeld met vrienden een zuip- en drugsfestijn in de woonkamer organiseert en zijn moeder haar verantwoordelijkheden ontloopt. Bart Boersma (Cinemagazine, 29-10-’15) kent vier sterren toe: ‘Claudel zet het contrast tussen Jimmy’s verwaarloosde en zorgzame kant knap neer (…) Alexi Mathieu verdient een grote pluim met zijn vertolking van Jimmy, want er zijn weinig kindacteurs die zo’n moeilijk personage overtuigend kunnen spelen.' Jos van der Burg (Parool 14-10-'15) geeft de film drie sterren, maar heeft ook kritiek op de werkwijze van regisseur Claudel: 'Une enfance is geen doorleefd, authentiek sociaal drama, maar het werk van een filmmaker die keurig de regels van het genre heeft bestudeerd. Het resultaat is een schools drama,…Lees verder

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia

Suggesties