Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een alleenstaande moeder vecht in de wankele jaren dertig voor behoud van het familiekapitaal, haar gehandicapte zoon en haar eigen emancipatie.
Titel
De kleuren van de brand
Auteur
Pierre Lemaitre
Vertaler
Liesbeth van Nes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Couleurs de l'incendie
Uitgever
Amsterdam: Xander Uitgevers, 2020 | Andere uitgaven
Verschijningsdatum
13-10-2020
ISBN
9789401613200 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De bankiersdochter zint op wraak

Prix Goncourt-winnaar Pierre Lemaître (°1951) demonstreert in De kleuren van de brand opnieuw zijn talent als frescobouwer. Hij wekt het Parijs van de jaren 1927-1933 tot leven, in een rijkgeschakeerde bankiersroman met tragikomische accenten.

Het is een ouverture die kan tellen. Een morbide spektakelstuk. En een scène waarmee de Franse schrijver Pierre Lemaître de lezer meteen op de tip van zijn stoel plaatst.

Parijs, februari 1927. De begrafenisstoet van de invloedrijke bankier Marcel Péricourt zet zich in beweging. Zelfs de president is aanwezig, net als een stel grootindustriëlen en notabelen. Maar dan werpt Marcels zevenjarige kleinzoon Paul zich plots van de tweede verdieping van het hôtel particulier waar de familie woont. De jongen stort te pletter op de open kist van zijn grootvader. 'Uit zijn oren stroomde bloed.' Paul zal zijn verdere leven in een rolstoel slijten.

Lemaître wéét hoe hij je bij de lurven moet pakken. Stoeien met suspense is zijn tweede natuur. Voor hij in 2013 de Prix Goncourt won met Tot ziens daarboven maakte de ex-docent in het volwassenenonderwijs furore met scherpe detectives en 'romans noir'. Vooral de Camille Verhoeven-reek…Lees verder

Tekende de auteur in 'Tot ziens daarboven'* ('Au revoir là-haut'; Prix Goncourt 2013) de naweeën van de Eerste Wereldoorlog, dit tweede deel van een driedelig historisch fresco bestrijkt de wankele jaren dertig. Madeleine Péricourt, gescheiden van luitenant Pradelle, de fraudeur uit deel 1, raakt als erfgename, als vrouw en moeder persoonlijk diep betrokken bij de economische en sociaal-politieke onrust. Een typerende mentaliteitsgeschiedenis die opent met de grootse uitvaart in 1927 van haar vader Marcel, de rijke, gerespecteerde bankier, en de tragische val van haar zevenjarige zoon Paul die daarbij verlamd raakt. Aan Madeleine nu de hachelijke taak, de durf ook, het familiale imperium te leiden, haar gehandicapte zoon veilig naar de toekomst te loodsen en op te boksen tegen de masculiene, misogyne cultuur. De lezer is getuige van de route van haar emancipatie, van vallen, opstaan en terugvechten, een ondermijnend, riskant struikelpad, maar waar ook inspirerende troost en steun haar…Lees verder

Over Pierre Lemaitre

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Pierre lemaitre

Pierre Lemaitre (Parijs, 19 april 1951) is een Franse scenarioschrijver en auteur. Hij ontving de Prix Goncourt in 2013 voor zijn oorlogsroman Au revoir là-haut (Tot ziens daarboven).

Pierre Lemaitre

Pierre Lemaitre is autodidact. Hij werkte als leraar literatuur voordat hij schrijver werd. In 1977 heeft hij een klein leerbedrijf opgericht voor onderwijs en communicatie aan volwassenen. Tot het midden van de jaren 2000 gaf hij cursussen algemene cultuur aan lokale overheidsfunctionarissen en organiseerde hij seminars over Franse en Noord-Amerikaanse literatuur voor bibliothecarissen. Lemaitre is vooral bekend om zijn thrillers met Commissaris Camille Verhoeven in de hoofdrol.

Zijn belangrijkste werk is Tot ziens daarboven, een roman over de Eerste Wereldoorlog en de periode vlak daarna. Twee soldaten die de verschrikkingen van de loopgraven hebben overleefd voelen zich bedrogen en verstoten door de maa…Lees verder op Wikipedia