Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Bloedband

Pieter Aspe (auteur)
+1
Bloedband
×
Bloedband Bloedband
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Twee cameramannen helpen een Bosnisch meisje wraak te nemen op de beul van Srebrenica, die de dood van haar familie op zijn geweten heeft. Vanaf ca. 14 jaar.
Titel
Bloedband
Auteur
Pieter Aspe 1953-2021
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Aspe NV, 2021 | Andere uitgaves
151 p.
ISBN
9789002274565 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Geen sex, wat leugens en een videotape

Een misdaadroman voor de jeugd, zo staat vermeld op de achterflap van Bloedband, Pieter Aspes eerste boek voor de jongelui. Wie pa en ma al eens weggedoken in de zetel zag met in de hand een van zijn volwassen thrillerverhalen, wenste misschien in het geniep zo'n boek ook eens onder ogen te krijgen. Maar zij vonden je daar nog te jong voor. Tot nu misschien?

Melchior en Jonas, twee jonge twintigers die aan de bak proberen te komen met het maken van tv-reportages, kruisen op een van hun opdrachten in Malta het pad van Senada. Het meisje heeft er net een gewelddadige confrontatie gehad met haar voormalige Servische beul Radoslav Karic. Zij had de man voor een rendez-vous kunnen strikken door gewag te maken van een 'bloedband' in haar bezit. Een tape waarop de moordpartijen in Srebrenica te zien zouden zijn en bijgevolg ook de onfrisse praktijken uit het verleden van de vandaag tot diplomaat gepromoveerde Karic. Senada vertelt haar verhaal aan de jongens en vertrekt daarop met hen naar Brussel. Daar komt Radoslav haar - via zijn uitgebreid netwerk aan spionnen - al snel op het spoor. Hij wil maar één ding: de bloedband in zijn bezit krijgen, zodat hij kan ontsnappen aan de gerechtelijke vervolging die hem boven het hoofd hangt. Wanneer hij op hardhandige wijze het meisje wil doen laten spreken, blijkt dat niet zij maar haar vader - Mefir …Lees verder

Pieter Aspe, Bloedband en Luchtpost

Pieter Aspe is vooral bekend als volwassenenauteur. Maar af en toe richt hij zich ook tot een jonger publiek.

Jeugd

Geen verrijking' (Aspe)

De twee jeugdthrillers van Pieter Aspe, Bloedband en Luchtpost, beleven respectievelijk hun zesde en vierde druk. Toch maar eens lezen dus, dacht ik. Het werd niet meteen een aangename verrassing.

Helden van dienst zijn twee jongelui die televisiereportages maken en een jonge Bosnische moslimvrouw. In Bloedband proberen ze een massamoordenaar uit de Joegoslavische burgeroorlog in de val te lokken, in Luchtpost infiltreren ze in een groep Somalische stropers die op neushoorns jagen.

Aspe mikt op weinig veeleisende lezers: er zijn levensbedreigende confrontaties, er komt chantage en omkoperij bij kijken, achtervolgingen, een val in een ravijn... Korte, heldere scènes zorgen voor een hoog verteltempo. Met kleine porties erotische spanning wordt de gemakzuchtige lezer op zijn wenken bediend. De plots zijn eenvoudig en doorzichtig en vergen geen enkele inspanning. Nooit wordt het echt intrigerend, nooit moet je op zoek naar st…Lees verder

Met hulp van twee cameramannen uit België probeert het Bosnische meisje Senada haar vader te bevrijden uit een Servische gevangenis. Bovendien wil ze wraak nemen op Radoslav Karic, 'de beul van Srebrenica', die de dood van haar familie op z'n geweten heeft. Haar vader is de enige die weet waar de videoband is waarmee zijn oorlogsmisdaden te bewijzen zijn. Uiteindelijk lukt het allemaal omdat Senada hulp krijgt van een generaal, wiens buitenechtelijke dochter ze blijkt te zijn. Aan de emoties over het feit dat haar vader ook een oorlogsmisdadiger is, wordt geen aandacht besteed. Bloedstollende gruwelijkheden over marteling en verkrachting worden niet vermeden, evenmin als de corruptie en het verraad. Dit samen met het zeer spannende, maar onwaarschijnlijke verloop geeft dit misdaadverhaal toch een ongenuanceerd beeld van de ingewikkelde problematiek van de oorlog aldaar. Vanaf 14 jaar.

Over Pieter Aspe

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door PieterDP

Pieter Aspe, pseudoniem van Pierre Aspeslag, (Brugge, 3 april 1953 – aldaar, 1 mei 2021) was een Vlaams schrijver.

Levensloop

Pieter Aspe studeerde aan het Sint-Leocollege in Brugge. Hij was voltijds auteur sinds 1996. Daarvoor werkte hij onder andere als magazijnier, verkoper, seizoenagent bij de zeevaartpolitie, fotograaf en studiemeester. Hij was ook enkele jaren conciërge en koster van de Heilig-Bloedkapel in Brugge. In 1976 was hij kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen op de dissidente lijst 'Christen democraten' maar hij werd niet verkozen.

Werk

Pieter Aspe schreef misdaadromans met als hoofdpersonen hoofdinspecteur Pieter Van In en substituut (officier van justitie) Hannelore Martens, die in het debuutverhaal Het vierkant van de wraak zijn geliefde wordt. De meeste verhalen spelen zich in Brugge af, alhoewel 13, Ontmaskerd, Op Drift en C…Lees verder op Wikipedia