Boek
Nederlands

De liefste opa van de wereld

Pieter Feller (auteur), Natascha Stenvert (illustrator)
+1
De liefste opa van de wereld
×
De liefste opa van de wereld De liefste opa van de wereld
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Master logeert bij opa. Samen beleven ze allerlei avonturen in de sneeuw en gewoon thuis. Opa is de liefste en leukste opa die er is, vindt Matser. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Grootouders
Titel
De liefste opa van de wereld
Auteur
Pieter Feller
Illustrator
Natascha Stenvert
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2009
72 p. : ill.
ISBN
9789048802548 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Opa's worden wel vaker tot superheld gebombardeerd, meestal door hun kleinkinderen, af en toe door een auteur. In dit laatste geval levert dat vaak speelse en herkenbare verhalen op. Ook in De liefste opa van de wereld moet Pieter Feller het ook vooral hebben van de humoristische en herkenbare acties. Op de cover zie je opa en Matser. Matser is de held die net een eend gered heeft, opa loopt minzaam lachend naast hem, met zijn broek vol modder. Dit intrigerende beeld typeert de twee vrienden wel.
Kinderen kunnen uit allerlei gezinsvormen komen, het is niet meer zo gemakkelijk voor een auteur om daarin herkenning te bieden. Maar waar kinderen zijn, zullen meestal ook grootouders of andere oudere mensen zijn, die ervan genieten om zich weer jong te voelen, samen met het kind. Zo is het ook bij Matser, die vaak bij zijn opa is als zijn ouders moeten werken. Voor Matser is opa een echte vriend, iemand die bekommerd is, maar ook steeds meespeelt en kapoenenstreken uithaalt. Dat o…Lees verder
De jonge Matser gaat graag bij zijn opa op bezoek en blijft er ook graag logeren. Samen met opa onderneemt hij van alles: ze hebben ijspret, nemen zelfs een nieuwjaarsduik in zee (waarbij opa op het laatste moment toch maar niet de zee in gaat) en knappen een oud landhuisje op. Bundel met veertien korte verhalen van tussen de vier en zes pagina’s, eerder verschenen in het boek 'Matser en opa: de leukste opa van de wereld*. De relatie tussen kleinzoon en grootvader wordt goed uitgewerkt en elk verhaal heeft een goede opbouw. De veelal alledaagse situaties krijgen toch vaak een bijzonder karakter door aardige onverwachte wendingen in het verhaal. Het duo is al bekend van twee eerdere boeken over Matser en opa: 'Matser en opa en het knotsgekke voetbalboek' en 'Matser en opa en het knotsgekke boterhammenboek'**, maar in dit boek ligt meer de nadruk op het verhalende karakter van de belevenissen, en van de boeken over Kolletje. De auteur heeft een vlotte pen en weet op de juiste momenten h…Lees verder

De liefste opa van de wereld

Opa is Matsers beste vriend. Ze beleven heel wat alledaagse avonturen: ze krijgen samen de slappe lach of doen wollen sokken over hun schoenen om bij de bakker taartjes te kunnen gaan halen voor de buurvrouw, als het hard gevroren heeft. Maar het leven is niet altijd leuk: als opa’s broer sterft, delen ze samen troostsnoepjes. Dit zijn geen flitsende, spannende of hilarische verhalen; ze gaan over gewone ongewone maar ook herkenbare dingen van alledag.
De vertelstijl is vrij simpel en direct, zodat ook jonge kinderen goed kunnen volgen. De verhaaltjes zijn bovendien kort, zodat je je als voorlezer al snel laat verleiden om er nog eentje bij te doen. De paginagrote illustraties geven de algemene teneur aan, de detailillustraties - zoals de mijter van Sinterklaas, of opa’s medaille van de elfstedentocht - dragen bij tot de sfeer.

Over Pieter Feller

Pieter Feller (Hoorn, 25 september 1952) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk kinderboeken.

Biografie

Feller werd geboren in Hoorn als jongste in een gezin van vier kinderen. Zijn vader had een winkel met huishoudelijke artikelen en moeder had een kapperszaak. Toen hij elf was, wist hij al dat hij schrijver wilde worden. Na zijn middelbare school (HBS-b) had hij verschillende baantjes. Zo werkte hij in een verf- en een zuurkoolfabriek. Hij werkte enige tijd in de dierenwinkel van een van zijn zusters en had ook zelf een dierenwinkel. Hierna werd hij huisman en schrijver.

Privé

Feller is getrouwd en heeft twee zoons.

Loopbaan

Pieter Feller debuteerde in 1993 met Daan de klikspaan bij uitgeverij Zwijsen. In 1994 stapte hij over naar Van Holkema & Warendorf en in 1995 kwam bij die uitgeverij De tw…Lees verder op Wikipedia

Suggesties