Boek
Nederlands

Kolletje

Pieter Feller (auteur), Natascha Stenvert (illustrator)
Bundel avonturen van Kolletje, die op haar vierde verjaardag een paar toversokken krijgt. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Magie
Titel
Kolletje
Auteur
Pieter Feller
Illustrator
Natascha Stenvert
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Dutch Media, 2012 | Andere uitgaves
ISBN
9789048813285 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 29 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kolletje is een bijdehand meisje. Eigenlijk heet ze Katharina Orselia Laetitia, maar op haar geboortekaartje staat gelukkig "maar we noemen haar Kolletje" Voor haar vierde verjaardag krijgt ze van haar lievelingstante toversokken. Met haar volledige naam als toverspreuk kan ze met de sokken aan bijzondere dingen doen. Niemand kan de sokken afpakken, want dan gaan ze heel hard stinken.

Het boek begint op Kolletjes verjaardag. Gestimuleerd door haar tante, probeert ze de toversokken meteen uit. En jawel hoor, ze kan fietsen zonder zijwieltjes. Verder tovert ze het oor weer aan haar knuffel, laat ze de vieze spaghetti verdwijnen en krijgt ze twee extra toetjes, zet ze een man en een vrouw in hun blootje op de camping en tilt ze zichzelf op van de grond. Op het einde vliegt ze achter op de fiets bij mama het enge, donkere bos uit.

De verhaaltjes vertellen over heel herkenbare, gewone belevenissen uit een kleuterleven: naar de kinderboerderij gaan of naar de supermarkt, op de…Lees verder
Korte hoofdstukken met avonturen van een bijdehand meisje, Kolletje, dat op haar vierde verjaardag van haar liefste tante een paar toversokken krijgt. Hiermee lost Kolletje alledaagse problemen op, zoals het laten verdwijnen van eten dat ze niet lust. Het boek is rijk geïllustreerd. De talrijke kleine, veelkleurige tekeningen zijn vrolijk van karakter en staan als het ware door de tekst gestrooid. De tekenstijl is eenvoudig; de figuren lijken soms op poppetjes. Vaak staan er onderschriften bij, alsof het een fotoalbum is. De tekst is eenvoudig van stijl en vlot geschreven met modern taalgebruik. Deze zeer verzorgde uitgave heeft een stevig omslag. De verhaaltjes spelen in op de dagelijkse belevenissen en wensen van kleuters. Dit eerste deel over Kolletje werd bekroond met de 'Pluim van de maand' (juni 2005). In dezelfde, iets kleinere uitvoering is tegelijkertijd 'Kolletje gaat naar school'* herdrukt. Vanaf ca. 4 jaar.

Kolletje. Het grote verhalenboek

In dit boek zijn drie boeken over Kolletje gebundeld, nl. 'Kolletje', 'Kolletje tovert sterren' en 'Kolletje tovert voor twee'. Op haar vierde verjaardag krijgt Kolletje van haar tante toversokken. Als Kolletje begrijpt welke mogelijkheden die sokken bieden, dan tovert ze zich door dagdagelijkse kleuterbezigheden. In dit boek staan drie keer twaalf afzonderlijk te lezen verhalen. Ze zijn een mix van magie en realiteit. De taal is niet altijd eenvoudig: Wat zijn bijvoorbeeld 'meursokken'? (p. 21) Naar mijn aanvoelen wordt er ook iets teveel getoverd. De illustraties zijn wel leuk. De verhaaltjes zijn net lang genoeg genoeg om ze één voor één voor het slapengaan te vertellen.


Over Pieter Feller

Pieter Feller (Hoorn, 25 september 1952) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk kinderboeken.

Biografie

Feller werd geboren in Hoorn als jongste in een gezin van vier kinderen. Zijn vader had een winkel met huishoudelijke artikelen en moeder had een kapperszaak. Toen hij elf was, wist hij al dat hij schrijver wilde worden. Na zijn middelbare school (HBS-b) had hij verschillende baantjes. Zo werkte hij in een verf- en een zuurkoolfabriek. Hij werkte enige tijd in de dierenwinkel van een van zijn zusters en had ook zelf een dierenwinkel. Hierna werd hij huisman en schrijver.

Privé

Feller is getrouwd en heeft twee zoons.

Loopbaan

Pieter Feller debuteerde in 1993 met Daan de klikspaan bij uitgeverij Zwijsen. In 1994 stapte hij over naar Van Holkema & Warendorf en in 1995 kwam bij die uitgeverij De tw…Lees verder op Wikipedia

Suggesties