Boek
Nederlands

Dieren

Een lieve knuffelkat, een varken, aap en de kikker: herken je deze speelgoeddieren? En kun je de olifant vinden tussen al die dieren? Vierkant hardkartonnen aanwijsprentenboek met kleurenillustraties in retrostijl. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Dieren, Speelgoed
Titel
Dieren
Auteur
Pieter Gaudesaboos
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2015
[14] p. : ill.
ISBN
9789401424288 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Dieren (ZIZO)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit kartonboek stelt twaalf dieren voor, in een retrostijl geïnspireerd op oud speelgoed. Zo zijn er onder meer een knuffelkat, een krijtbord waarop een varkentje is getekend, een prikbord met de afbeelding van een hond, een opwindbare kikker en een houten marionet die een aap voorstelt. Alles is gestileerd, met veelal ronde vormen en een strakke belijning die een grafisch, vrij statisch effect geeft. De kleuren zijn zacht, maar wel helder. In de gekleurde achtergrond zitten veelal motiefjes en symmetrische patronen verwerkt. De illustraties zijn digitaal bewerkt, wat vooral blijkt uit de repetitieve elementen op het omslag en op de laatste bladzijden die een zoekpagina vormen. De namen van de dieren staan bij de afbeeldingen vermeld. Dit vierkante, hardkartonnen prentenboek met afgeronde hoeken is stevig. Het maakt deel uit van de reeks ‘Mijn allerkleinste speelgoedwoordenboek’, met als andere titels ‘Kleuren’, ‘Tellen ‘ en ‘Voertuigen’*. Voor peuters vanaf ca. 2 jaar.

Dieren

Dit nieuwe deel uit de reeks kartonboekjes ‘Mijn allerkleinste speelgoedwoordenboek’ heeft als thema ‘Dieren’. Doel is om de allerkleinsten op een speelse manier nieuwe woordjes aan te leren. Ook nu weer heeft Pieter Gaudesaboos heel selectief speelgoed van vroeger en nu uitgekozen: een varken, een (knuffel)kat, giraffen, ... De laatste dubbele pagina is een zoekplaat met alle dieren op een rij, met als opdracht: ‘maar waar is de olifant?’. Het speelgoed zal niet altijd herkenbaar zijn voor peuters, zoals de uil in de uitvoering van een harmonicaspeeltje bijvoorbeeld. Erg is dat niet, op voorwaarde dat de begeleider/voorlezer een en ander verduidelijkt. Knap en stevig kartonboekje, voor jong en oud!


Over Pieter Gaudesaboos

Pieter Gaudesaboos (Brugge, 9 mei 1979) is een Belgische schrijver en illustrator van kinderboeken.

Leven

Gaudesaboos studeerde vrije grafiek, grafische digitale vormgeving en fotografie in Gent. Hij werkte een jaar deeltijds als leraar bij een kinderatelier en is medeoprichter van Tapis Plein, een productiehuis dat projecten opzet rond actueel en alledaags erfgoed in Brugge en daarbuiten. Sinds 2000 werkt hij als zelfstandig illustrator, auteur en vormgever.

Werk

Gaudesaboos debuteerde in 2003 met Roodlapje, een prentenboek waarin hij een inkijk probeert te geven in het hoofd van een kind. Het boek toont een wandeltocht door verschillende kleine kamers. Pas wanneer alle kamers gezien zijn, wordt beseft dat het meisje zich eenzaam voelt. Met Roodlapje zette hij zich op de kaart als vernieuwende kinderboekenmaker en krijgt er een Boekenpluim voor. Ook is het boek genomineerd voor …Lees verder op Wikipedia