Boek
Nederlands

Hoe oma plots verdween

Hoe oma plots verdween

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Als Niels in de krant ziet dat oma's huis wordt verkocht, gaat hij op onderzoek uit. Oblong prentenboek met een collage van foto's, tekeningen, briefjes, kaartjes en handgeschreven tekst. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Hoe oma plots verdween
Auteur
Pieter Gaudesaboos
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2004 | Andere uitgaves
[49] p. : ill.
ISBN
90-209-5842-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Oma is plots verdwenen...

De Brugse illustrator en auteur Pieter Gaudesaboos heeft zijn derde prentenboek af. 'Hoe oma plots verdween' is zowel een spannende detective als een ontroerend verhaal over afscheid nemen. Het hoofdpersonage gaat op zoek naar oma. Ze is verdwenen. Heel plots. Alsof ze haar vertrek lang tevoren heeft voorbereid... Voor zijn gevarieerde stijl kreeg Pieter ondertussen de nodige erkenning. Zowel 'Hoe oma plots verdween' als zijn vorige boek 'Negen schijfjes banaan' waren genomineerd voor een 'Boekenleeuw'. Het eerstgenoemde kreeg een boekenwelp.

'Hoe oma plots verdween' werd uitgegeven bij Lannoo, telt 56 blz. en kost 13,95 euro.

Bijzonder, oblong formaat prentenboek, over een met veel geheimzinnigheid omgeven manier van afscheid nemen. Op een dag bemerkt Niels via een advertentie in de krant dat het huis van oma verkocht wordt. Vanaf die dag besluit hij erachter te komen waarom oma het huis, waar hij zich altijd zo heerlijk thuis voelt, verkoopt en wie het van haar zal kopen. Er ontspint zich een even bizarre als slimme speurtocht, waarin fotootjes, listen, geraffineerde speurdersfoefjes en zelfs geheime cameraatjes en met fruitsap geschreven briefjes een rol spelen. De speurtocht duurt een maand: van 16 februari tot 16 maart en er wordt verslag van gedaan in een soort logboek/dagboek. Welke rol speelt de buurman? Waarom vangt oma meeuwen met haarlak? Wie is de dame die geheime boodschappen krijgt van oma? Een mooi vormgegeven prentenboek (een ingewikkelde collage van met kinderhand geschreven tekst, foto's, tekeningen, plattegronden, getypte stukjes, briefjes, kaartjes, foto's en tekeningen) dat laat zien ho…Lees verder

Over Pieter Gaudesaboos

Pieter Gaudesaboos (Brugge, 9 mei 1979) is een Belgische schrijver en illustrator van kinderboeken.

Leven

Gaudesaboos studeerde vrije grafiek, grafische digitale vormgeving en fotografie in Gent. Hij werkte een jaar deeltijds als leraar bij een kinderatelier en is medeoprichter van Tapis Plein, een productiehuis dat projecten opzet rond actueel en alledaags erfgoed in Brugge en daarbuiten. Sinds 2000 werkt hij als zelfstandig illustrator, auteur en vormgever.

Werk

Gaudesaboos debuteerde in 2003 met Roodlapje, een prentenboek waarin hij een inkijk probeert te geven in het hoofd van een kind. Het boek toont een wandeltocht door verschillende kleine kamers. Pas wanneer alle kamers gezien zijn, wordt beseft dat het meisje zich eenzaam voelt. Met Roodlapje zette hij zich op de kaart als vernieuwende kinderboekenmaker en krijgt er een Boekenpluim voor. Ook is het boek genomineerd voor …Lees verder op Wikipedia