Boek
Nederlands

Mijn allermooiste speelgoedwoordenboek

Mijn allermooiste speelgoedwoordenboek

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Aanwijsprentenboek met afbeeldingen van speelgoed van vroeger en nu, om de woordenschat uit te breiden. Iedere pagina bevat een nostalgische, kunstzinnige kleurenillustratie van een voorwerp of dier met het bijbehorende woord. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Mijn allermooiste speelgoedwoordenboek
Auteur
Pieter Gaudesaboos
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2012
[96] p. : ill.
ISBN
9789401404402 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Spelen - Speelgoed (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Van Dale van het speelgoed

In tijden waarin kinderen een PlayStation of een Xbox in hun schoentje vinden, maakt Pieter Gaudesaboos een boek met prachtige plaatjes van speelgoed. Hij kreeg ongelimiteerde toegang tot de schatkamer die het Speelgoedmuseum van Mechelen is en liet zich inspireren door speelgoed van vroeger en nu. Van speeltjes die de millenniumgeneratie misschien niet meer kent, geeft hij zijn eigen interpretatie. Een nostalgische reis door de tijd aan de hand van prachtige plaatjes.

In zijn typische stijl - een mix van collage, tekeningen en grafisch werk - geeft Gaudesaboos een kleurrijk overzicht dat kan gelden als de Van Dale van het speelgoed. Per pagina toont hij één speeltje met een woord eronder. Soms één op één: een roze knuffelkat, een tekening van een walvis, een blad vol stieren, zoals we ze al leerden kennen in het mooie boekje Roodlapje. Soms verstopt Gaudesaboos visuele grapjes, zoals op de pagina met het woord 'ijsbeer'. Die staat vol met rijen kleine boerderijdieren met da…Lees verder

Het flikkert niet en maakt geen lawaai, het is...

Een houten paard zonder oren is niet kapot, het is doof. De illustrator Pieter Gaudesaboos pleit met zijn nieuwe prentenboek voor een revival van het betere retrospeelgoed.

Mechelen - Natuurlijk moeten we kinderen stimuleren om hun verbeelding te gebruiken. Maar in het Speelgoedmuseum in Mechelen druipt de vergane glorie zo onbeholpen van de muren dat zelfs de kinderlijke fantasie er zowat haar bovengrens bereikt. Het is waarschijnlijk sinds de oprichting van het museum in 1982 geleden dat er nog eens een nieuwe spot werd geïnstalleerd.

Zonde van de inhoud want in de muffe bunker zijn objecten van onschatbare waarde te vinden. Op de bovenste verdieping, ver weg van grijpgrage vingers, huist namelijk het speelgoedarchief. Op een rist rekken liggen duizenden auto's, treinen, robots en houten poppen gestapeld. Noem het de grot van Ali Baba, het walhalla van gepensioneerde hobbelpaarden of de zolderkamer van Sinterklaas: zo moet de natte droom van elke kleuter er dus ongeveer uit zien.

Ook de illustrator en auteur Pieter Gaudesaboos (33) wist niet wat hij zag toen hij voor het eerst toegang kreeg tot het archief. Dagenlang doorzocht hij tienta…Lees verder

In de afbeeldingen van dit 'woordenprentenboek' is speelgoed van vroeger en nu te vinden. Aan de hand daarvan kan de woordenschat van de jonge lezer/kijker worden uitgebreid. Een origineel uitgangspunt, dat kinderen uitnodigt goed te kijken. Zo is bij het woord 'hond' een hondenkop te zien, gemaakt van ministeck en bij 'voetballer' een voetbalspel. De paginagrote illustraties zijn uitgevoerd in warme tinten tegen een gedessineerde of canvasachtergrond. Het geheel ademt een sfeer van vroeger, die ook herkenbaar is in de afgebeelde voorwerpen (van opwindkikkers tot de Fisher Pricegarage, een telefoon mét draad en een blikken muziekdoosje). De illustrator – zelf verzamelaar van speelgoed – werkte voor deze uitgave samen met het Speelgoedmuseum Mechelen. Het boek is tot in de puntjes verzorgd en is genomineerd voor de Boekenpauw 2013; het omslag is door de Vlaamse Uitgevers Vereniging geselecteerd voor de prijs voor de beste boekcover. Een eigenzinnige uitgave voor kinderen vanaf een jaar…Lees verder

Mijn allermooiste speelgoed woordenboek

'Mijn allermooiste speelgoed woordenboek' is een verzameling vintage speelgoed verpakt in een grafisch jasje. Op elke bladzijde herken je als ouder wel het speelgoed dat er afgebeeld staat. Tenminste als je al een decennium of vier leeft. Een telefoon ziet er al lang niet meer uit zoals hij in het boek staat afgebeeld. De auteur is duidelijk fan van Fisher Price. In het boek vind je de kip en haan, het schaap, de garage, het familiehuis, het schuifje vol magnetische letters uit ‘het scholeke’, de brandweerwagen. Ook Playmobil en Lego hebben een plaatsje in het boek, naast een heleboel andere zaken, zoals ganzen en dobbelstenen van een ganzenbord, kleine huisjes met boompjes en figuurtjes die samen een dorpje vormen, enzovoort. Het meeste is eerder jongensspeelgoed. Herkenbaar dus, maar niet voor iedereen en zeker niet voor kleine kinderen, tenzij ze bij hun grootouders de zolder op mogen.
Elk stuk speelgoed neemt een gehele bladzijde in, alleen of in veelvoud en tegen een steeds…Lees verder

Over Pieter Gaudesaboos

Pieter Gaudesaboos (Brugge, 9 mei 1979) is een Belgische schrijver en illustrator van kinderboeken.

Leven

Gaudesaboos studeerde vrije grafiek, grafische digitale vormgeving en fotografie in Gent. Hij werkte een jaar deeltijds als leraar bij een kinderatelier en is medeoprichter van Tapis Plein, een productiehuis dat projecten opzet rond actueel en alledaags erfgoed in Brugge en daarbuiten. Sinds 2000 werkt hij als zelfstandig illustrator, auteur en vormgever.

Werk

Gaudesaboos debuteerde in 2003 met Roodlapje, een prentenboek waarin hij een inkijk probeert te geven in het hoofd van een kind. Het boek toont een wandeltocht door verschillende kleine kamers. Pas wanneer alle kamers gezien zijn, wordt beseft dat het meisje zich eenzaam voelt. Met Roodlapje zette hij zich op de kaart als vernieuwende kinderboekenmaker en krijgt er een Boekenpluim voor. Ook is het boek genomineerd voor …Lees verder op Wikipedia