Boek
Nederlands

Oude opa Waterman

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Oude Opa Waterman zoekt een baantje. Maar dat valt niet mee voor iemand van zijn leeftijd. Al zijn pogingen mislukken: als gids verdwaalt hij, als klusjesman maakt hij veel troep, als politieagent laat hij een dief ontkomen… Toch is er iets dat hij wel kan.
Onderwerp
Oud zijn, Beroepen
Titel
Oude opa Waterman / concept, ill. en vormgeving Pieter Gaudesaboos
Auteur
Pieter Gaudesaboos Lorraine Francis
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2012
[32] p. : ill.
ISBN
9789020989595 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Gevoelens - Gedrag (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Prentenboek met een hardkartonnen omslag in de vorm van een gekarteld biscuitje over Opa Waterman die op zoek gaat naar een baantje. Helaas blijkt hij niet zo geschikt meer als gids in een kasteel, of als schilder, buurtwacht of bakker. Maar de brandweer is erg blij met hem. Opa is namelijk een gieter op superdunne beentjes met laarzen aan. Dit verhaal is ook te volgen als je de andere delen over en van mannetje Koek niet kent. De biscuitjesvorm heeft geen relatie met dit verhaal. Het is een vrolijk, geestig en fantasievol verhaal met kleurrijke, speelse illustraties. De vlot geschreven teksten staan verspreid over de pagina, waarbij veel dialogen gebruikt worden. De teksten en de illustraties vertellen onafhankelijk van elkaar het verhaal en vullen elkaar ook aan. Een origineel, mooi uitgevoerd prentenboek met een dikke kartonnen omslag en mooi glanzende bladzijden. Door de leuke vormgeving van de personen en voorwerpen een boek om steeds weer te bekijken. Het vorige deel in de serie…Lees verder

Oude Opa Waterman

'Mannetje Koek schrijft een boek' kent zijn vervolg in een reeks boekjes met hardkartonnen kaft waarbij telkens een ander personage de hoofdrol speelt.
Oude Opa Waterman zoekt een baantje, maar dat valt niet mee voor iemand die zo oud is als hij. Hij speelt voor gids in het kasteel, wordt schilder en behanger, doet dienst als buurtwachter en helpt de bakker in de bakkerij. Maar al zijn pogingen draaien uit op een ramp! En dat is vreemd, want toen hij jong was kon hij heel wat. Zijn ervaring helpt hem op zijn oude dag niet verder, maar gelukkig is er één ding dat Opa Waterman wel goed kan: blussen! De brandweer biedt hem een baantje aan als assistent.
Een herkenbaar en origineel verhaal over oud zijn en nog mee willen tellen in de maatschappij. Door de vele mislukkingen van Opa Waterman wordt het verhaal wat zwaarbeladen. Bijzonder is dat hij niet opgeeft, wat er ook gebeurt. Telkens opnieuw probeert hij iets anders, want toen hij jong was, kon hij heel wat.
Een aantr…Lees verder

Over Pieter Gaudesaboos

Pieter Gaudesaboos (Brugge, 9 mei 1979) is een Belgische schrijver en illustrator van kinderboeken.

Leven

Gaudesaboos studeerde vrije grafiek, grafische digitale vormgeving en fotografie in Gent. Hij werkte een jaar deeltijds als leraar bij een kinderatelier en is medeoprichter van Tapis Plein, een productiehuis dat projecten opzet rond actueel en alledaags erfgoed in Brugge en daarbuiten. Sinds 2000 werkt hij als zelfstandig illustrator, auteur en vormgever.

Werk

Gaudesaboos debuteerde in 2003 met Roodlapje, een prentenboek waarin hij een inkijk probeert te geven in het hoofd van een kind. Het boek toont een wandeltocht door verschillende kleine kamers. Pas wanneer alle kamers gezien zijn, wordt beseft dat het meisje zich eenzaam voelt. Met Roodlapje zette hij zich op de kaart als vernieuwende kinderboekenmaker en krijgt er een Boekenpluim voor. Ook is het boek genomineerd voor …Lees verder op Wikipedia

Suggesties